Van Gogh Museum

Amsterdam, 11 februari 2011

BankGiro Loterij maakt groots financieel gebaar naar Van Gogh Museum

Tijdens het Goed Geld Gala 2011 maakte de BankGiro Loterij traditiegetrouw de hoogte bekend van het bedrag dat zij afdragen aan cultuur in Nederland, dit jaar uit de opbrengst van 2010. Het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum Amsterdam, het Mauritshuis en het Kröller â Müller Museum ontvingen gezamenlijk een bedrag van ⬠7.591.505. âEen groots gebaar. Waar ik en al mijn collegaâs van het museum heel erg blij mee zijnâ, aldus Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum.

Het aandeel voor het Van Gogh Museum, zal gereserveerd worden voor nieuwe aanwinsten in de collectie van het Van Gogh Museum. In 2010 kocht het museum mede door de financiële steun van de BankGiro Loterij, het schilderij Vrouw op de Champs-Ãlysées bij nacht (ca.1891) van Louis Anquetin (1861-1932) aan. Door deze aankoop kon het Van Gogh Museum de bezoeker kennis laten maken met de kenmerkende nachtelijke kant van de Parijse cultuur, om zo de leefwereld van Vincent van Gogh (1853-1890) en de artistieke context beter inzichtelijk te maken. Momenteel is de presentatie Uitgaan in Montmartre. Café en theater in prenten te zien in het museum, waarin ingezoomd wordt op het bloeiende artistieke klimaat in de Parijse wijk Montmartre rond 1900.

Beneficiënt sinds 1998
Sinds 1998 is het Van Gogh Museum zogeheten beneficiënt. De financiele steun van de BankGiro Loterij is voor het museum van groot belang om invulling te kunnen geven aan het aankoopbeleid. âOns museum streeft er naar het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten, toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek. De afgelopen jaren hebben we kunnen investeren in werken waardoor we het publiek mee kunnen voeren naar die tijd, naar het leven van Van Gogh en zijn tijdgenoten om zo meer inzicht te geven in de artistieke context van Van Goghâ, aldus Rüger.

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland.

Over het Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum heeft wereldwijd de grootste collectie kunstwerken van Vincent van Gogh. Ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 750 brieven. Meesterwerken als De aardappeleters, Het gele huis, De zaaier, Zonnebloemen en De slaapkamer zijn enkele voorbeelden van wereldwijd bekende werken die gepresenteerd worden in het museum. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen te zien in de Kurokawavleugel. Op vrijdag 18 februari opent het museum de tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907 voor het publiek.


---