Gemeente Laren


Gemeente tekent overeenkomst met Parochie

10-02-2011
De gemeente Laren heeft onlangs een aanvullende overeenkomst getekend met het parochiebestuur van Sint Jan De Goede Herder. Het contract heeft betrekking op de panden Warrekam en Schering & Inslag (WSI), waarin onder andere het cultuurhuis een onderkomen krijgt. Met het tekenen van het contract wordt een definitieve stap gezet over herontwikkeling van de twee gebouwen. Het is tevens een volgende stap in het WSI-project.

De publiek-parochiale samenwerking (een bijzondere pps-constructie) tussen de gemeente en het parochiebestuur levert voor beide partijen voordelen op. Zo was het een wens van beide partijen om het Warrekam-gebouw nieuw leven in te blazen. Het voormalige zustergebouw moet een vitaal gemeenschapscentrum worden in het hart van het oude dorp. Dat kan door nieuwe functies toe voegen, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, een grand-café en de volksuniversiteit.

Burgermeester Elbert Roest over de publiek-parochiale samenwerking: "Met deze constructie heeft het dorp geïnvesteerd in zijn eigen bestaansrecht waarbij gemeenschappelijke visie, het vinden van nieuwe inspiratie in oude waarden en het los laten van eigen belangen een doorslaggevende rol hebben gespeeld." De pps-constructie past bovendien naadloos in rijks- en provinciaal beleid om kleine gemeenschappen te revitaliseren en het voorzieningenniveau op peil te houden.

Behoud dorpsgezicht
Met de ontwikkeling op beide locaties kan de gemeente in het hart van het dorp een belangrijk deel van haar culturele, maatschappelijke- en gezondheidsvoorzieningen realiseren. Huurkosten worden (voor een deel) doorberekend aan de marktpartijen die in het gebouw gevestigd worden, zoals bijvoorbeeld de kinderopvang.

Ook blijven de bekende gebouwen Warrekam en Schering & Inslag behouden. Het gezicht van de Brink en omstreken, die een belangrijk deel van het dorpshart vormen, blijft daarmee voor de komende tijd in stand. De gebouwen worden in oude glorie hersteld. Zo worden bijvoorbeeld de bewaard gebleven glas in lood ramen in de oude kapel hersteld. Verder wordt de oorspronkelijke entree van het vroegere klooster herbouwd naast het gebouw de Warrekam, compleet met trapgeveltje.

|