Gemeente Soest

Verspreiding van de kandidatenlijsten

11 februari 2011

Op woensdag 2 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Deze week ontvangen de stemgerechtigden in Soest hun stempas waarmee zij in elk willekeurig stemlokaal hun stem kunnen uitbrengen. In de week van 23 februari 2011 ontvangen inwoners de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezing in hun brievenbus.

Kandidatenlijst

Elke politieke partij heeft een lijst samengesteld met kandidaten die zich herkiesbaar stellen als Statenlid en kandidaten die nog niet eerder lid waren van de Provinciale Staten. Inwoners die nog niet weten op welke partij zij willen stemmen, kunnen op een speciale website een `stemwijzer' invullen. Kijk dan op www.stem2maart.nl, de website over de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Utrecht.

Stempas

Met de stempas zijn inwoners vrij om te bepalen bij welk stembureau zij op 2 maart in Soest willen gaan stemmen. De stempas is voorzien van een aantal beveiligingskenmerken waardoor het niet mogelijk is om meerdere malen een stem uit te brengen. Kiesgerechtigden moeten deze stempas samen met een identiteitsbewijs (zoals paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs) meenemen naar het stembureau.

De stembureaus zijn op 2 maart geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Kiesgerechtigden met een verouderd identiteitsbewijs (maximaal 5 jaar verlopen), kunnen tijdens deze verkiezingen op vertoon van dit identiteitsbewijs wel hun stem uitbrengen. Bij het uitbrengen van hun stem blijft het verplicht om zich te identificeren. Kunnen zij dit niet, dan kunnen zij ook niet stemmen.

Stembureaus toegankelijk voor minder validen

In de gemeente Soest zijn alle stembureaus toegankelijk voor mindervaliden. Er kunnen echter altijd kleine ongemakken blijven bestaan, zoals een deurdranger of een veiligheidshekwerk bij de uitgang van een schoolplein. Minder validen die het zekere voor het onzekere willen, kunnen probleemloos terecht bij de stembureaus in:
* Gemeentehuis Soest, Raadhuisplein 1;

* Ontmoetingscentrum De Klarinet, Klarinet 39;
* Zorgcentrum Molenschot, Dalplein 2-4 ;Woonzorgcentrum Mariënburg, Burg. Grothestraat 80;

* Ontmoetingscentrum Klaarwater, Wiardi Beckmanstraat 475A ;
* Zorgcentrum De Drie Eiken, Dorpsplein 18, Soesterberg.

Omdat er in ieder willekeurig stembureau binnen de gemeente Soest gestemd kan worden, kunnen rolstoelers en personen met een rollator op de verkiezingsdag een stembureau uitzoeken dat eenvoudig toegankelijk is.

Rode potlood

Door een politieke beslissing mag geen gebruik meer worden gemaakt van de stemmachines. Dit betekent dat er gestemd wordt met behulp van het rode potlood. In het stembureau ontvangt de kiezer na het inleveren van zijn stempas een stembiljet.

In het stemhokje kan de kiezer zijn keuze kenbaar maken door op het stembiljet het vakje bij de kandidaat van zijn/haar keuze rood te maken. Daarna deponeert de kiezer zijn/haar stembiljet in de stembus.