Provincie Groningen

Verdubbeling N33 Assen - Zuidbroek

Verdubbeling van de N33 vergroot de bereikbaarheid en veiligheid

De rijksweg N33 tussen Assen en Zuidbroek wordt verdubbeld. In 2010 ondertekende minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat hierover een convenant met de provincies Groningen en Drenthe. Beide provincies vinden de verdubbeling van de weg erg belangrijk vanwege de positieve invloed op de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de Veenkoloniën. Tot en met 22 maart 2011 kunnen belangstellenden reageren op het ontwerptracébesluit.

Wat is er mis met de N33?

Op de N33 gebeuren op dit moment veel ongelukken. Dit komt omdat er op de weg veel vrachtverkeer rijdt. Daardoor wordt er veel ingehaald. Verder laat de doorstroming op de N33 op verschillende plaatsen te wensen over.
Wat gaat er gebeuren?
De N33 wordt nu tussen Assen en Zuidbroek een autoweg met vier rijstroken en een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur. De huidige rijbaan blijft liggen en afwisselend wordt aan de oost- of de westzijde een extra rijbaan aangelegd. We maken de aansluitingen op de autosnelwegen A28 en A7 volledig ongelijkvloers. Bij Gieten wordt de N33 onder de bestaande rotonde doorgeleid. De knooppunten bij Assen en Zuidbroek worden aangepakt, net als het verkeersplein bij Gieten. Bij Zuidbroek is een zogenaamde 'botonde' gepland, een dubbele rotonde in de vorm van een bot, maar we dagen de markt uit om binnen het budget een klaverblad te maken.

Budget

Voor de verdubbeling van de N33 is 186 miljoen euro beschikbaar. Bijna de helft komt van de provincies, de gemeenten en uit het Regio Specifieke Pakket (RSP), de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn.

Planning

Het is de bedoeling dat we in 2011 met de verdubbeling van de N33 beginnen; in 2014 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Inspraak

Hoe de weg eruit komt te zien, welke gevolgen dit heeft voor de omgeving en hoe de procedure verloopt staat omschreven in het ontwerptracébesluit. Het ontwerptracébesluit is nu vastgesteld en ligt van woensdag 9 februari tot en met dinsdag 22 maart 2011 ter inzage op verschillende locaties in de regio. Alle belangstellenden kunnen mondeling en schriftelijk inspreken tot en met 22 maart 2011. Op basis van alle binnengekomen inspraakreacties en adviezen stelt de minister van Infrastructuur en Milieu het tracébesluit vast. Daarbij overlegt ze ook met de minister van Economie, Landbouw en Innovatie.

Meer informatie over de procedures en overige informatie over de N33 is te vinden op www.rws.nl/n33.