Provincie Noord-Holland

Provincie verbaasd over mogelijke tracékeuze hoogspanningsmasten Rijk

11 februari 2011 -

De provincie Noord-Holland is verbaasd over de mogelijke keuze van het Rijk om een bovengrondse hoogspanningsverbinding dwars door het plangebied van het gebiedsontwikkelingsproject Westflank Haarlemmermeer aan te leggen.

Het Ministerie van EL&I wil die optie open houden. Met het westelijke tracé zou volgens de provincie de ontwikkeling van het hoogwaardig woon- en leefmilieu tussen de Cruquius en Lisserbroek praktisch onmogelijk gemaakt worden. "Verbaasd, omdat wij nota bene in opdracht van het Rijk de Westflank Haarlemmermeer hebben opgepakt", aldus gedeputeerde ruimtelijke ordening Laila Driessen.

"Deze optie zou absoluut onverenigbaar zijn met de ambities die wij met het gebied voor ogen hebben. Daarnaast brengt dit op termijn de economische positie van de Schipholregio in gevaar, aangezien de Westflank een van de laatste gebieden in de regio is waar nog grootschalige woningbouw zou kunnen plaatsvinden. Die woningen zijn nodig om de Metropoolregio Amsterdam economisch aantrekkelijk te houden", zo stelt Driessen.

In 2008 had het Rijk na overleg met de provincie en de gemeente Haarlemmermeer zelf aangegeven de lijn aan de oostzijde van de Haarlemmermeer aan te willen leggen. Volgens de provincie zou de koerswisseling kunnen zijn ingegeven door een mogelijke verstoring van het vliegverkeer. Een eerste onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium wijst echter uit dat het in elk geval geen verhoogd risico oplevert op vliegtuigbotsingen. Ook twijfelt de provincie aan een mogelijk argument dat de aanleg door de Westflank goedkoper zou zijn. Driessen: "Dat is nu misschien wel zo, maar daarmee zadel je het project Westflank verder wel met een onoverkomelijk probleem op. Als dit project niet door zou kunnen gaan komt de economische concurrentiepositie van de Mainport Schiphol in gevaar. Dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop."

Mocht EL&I de keuze maken voor de Westflank dan hoopt de provincie dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor het plan. Volgens de provincie is dat goed mogelijk omdat de Tweede Kamer in 2008 nog volop instemde met een keuze voor de oostelijke variant. Het ministerie moet daarom volgens de provincie uitleggen waarom ze van mening is veranderd. In die overwegingen kunnen dan ook meteen de zorgen van de provincie meegenomen worden.


---