Artsen zonder Grenzen

Zuid-Sudan: gewelddadige botsingen, Artsen zonder Grenzen biedt noodhulp

11-02-2011

In de plaats Malakal, in het Boven-Nijlgebied in Zuid-Sudan, biedt Artsen zonder Grenzen medische noodhulp aan een grote stroom gewonden. Sinds woensdag vinden er hevige botsingen plaats in nabijgelegen plaatsen New Fangak en Pamzsherf. Artsen zonder Grenzen werkt samen met het Internationale Rode Kruis en overheidsgezondheidspersoneel. Vanochtend werden 33 gewonden opgenomen in het ziekenhuis in Malakal, 6 daarvan moesten met spoed geopereerd worden. In de middag werden nog eens 17 gewonden opgenomen.

Noodhulp aan gewonden

'De meeste patiënten hebben schotwonden opgelopen, ook hebben velen ernstige wonden aan buik en ledematen,' vertelt Artsen zonder Grenzen landencoördinator Tim Baerwaldt vanuit Zuid-Sudan. 'Tussen de patiënten van vanochtend zaten ook een kind van 11 jaar oud en twee vrouwen.' Vanwege het geweld en bijbehorende onveiligheid zijn veel gebieden ontoegankelijk voor medische hulpteams. Artsen zonder Grenzen onderneemt nu stappen om toegang tot die gebieden te verkrijgen. 'We maken ons grote zorgen om de gewonden die mogelijk nog geen hulp hebben gekregen. Het is van het allerhoogste belang dat de betrokken partijen ons en anderen die hulp willen verlenen toegang geven.'

Chirurgie en triage

Artsen zonder Grenzen heeft een extra chirurg en anesthesist naar Malakal gestuurd om het aanwezige medische team te versterken. Ook hebben we net chirurgisch en ander medisch materiaal ingevlogen vanuit Lokichokio in naburig Kenia, waar Artsen zonder Grenzen een logistiek centrum heeft. Artsen zonder Grenzen biedt chirurgische en postoperatieve zorg in samenwerking met het Internationale Rode Kruis en het ministerie van Volksgezondheid. Onze teams nemen tevens de triage (selectie van de dringendste gevallen) en stabilisatie van de gewonden voor hun rekening.

Eerdere gevechten

Vorige week donderdag, 3 februari, braken er ook al gevechten uit in Malakal zelf. Ook toen verzorgde Artsen zonder Grenzen, samen met chirurgische teams van de overheid, de gewonden. Onze hulpverleners boden medische zorg voor en na de operatie en sprongen bij met de triage en stabilisatie van patiënten. 23 ernstig gewonden werden tussen donderdag 3 en zondag 6 februari opgenomen, een aantal daarvan verkeerden in kritieke toestand en moesten geopereerd worden. Op 7 februari werden nog eens 6 gewonden na botsingen in Melut opgenomen.

Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1979 in Zuid-Sudan. Onze teams runnen 13 hulpprojecten en bieden uitgebreide medische zorg, van hulp bij ondervoeding tot noodchirurgie. Het hulpproject in Malakal richt zich normaliter op het behandelen van patiënten die aan de dodelijke parasitaire ziekte kala-azar lijden. Vorig jaar behandelde het team 2.766 kala-azarpatiënten.

Meer weten over onze projecten in Zuid-Sudan