Interprovinciaal Overleg (IPO)


Meer provinciale regie bij het plattelandsbeleid

11 februari 2011

Gedeputeerde Keereweer (Gelderland) heeft op 9 februari tijdens een Tweede Kamerhoorzitting gepleit voor provinciale regie bij het plattelandsbeleid en voldoende budget voor gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de eerste en tweede pijler (landbouwbetalingen en plattelandsfonds). Hij gaf daarbij expliciet aan dat provincies betrokken willen zijn bij de GLB-invulling in de eerste pijler gezien de vergroening. Dit raakt immers de kernverantwoordelijkheid van provincies op het gebied van natuur, landschap en water. Ook noemde hij de ondersteuning voor bedrijven in kwetsbare gebieden, geleidelijke overgang van historische betalingen naar de basispremie, geen premie voor bedrijven die nu geen bedrijfstoeslag ontvangen en extra aandacht voor het cultuurhistorisch waardevolle landschap.

Position paper
Eind 2010 stelde het IPO de position paper "Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013" vast. Hierin worden de doelen en inzet van de provincies voor een vitaal platteland toegelicht en uitgewerkt in relatie tot de toekomst van het GLB. Tegelijkertijd presenteerde de Europese Unie ook "The CAP towards 2020".

Stimulans
Het IPO is het in grote lijnen eens met de kabinetsreactie die hierop volgde, met uitzondering van één belangrijk punt. De kabinetsreactie legt het primaat in het plattelandsbeleid (tweede pijler) bij ondersteuning van (verbrede) agrarische activiteiten en meent dat stimuleren van activiteiten door niet-agrarische bedrijven of andere organisaties door Europese fondsen ondersteund zou moeten worden. Provincies zijn hier tegen en streven naar stimulering van een brede regionale plattelandsontwikkeling uit het GLB, maar dan meer gericht op de Europe 2020-doelen en nieuwe uitdagingen.

Bestanden

application/pdf icon ipo_position_paper_toekomst_glb.pdf Dossier:


Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294