Interprovinciaal Overleg (IPO)



Provincies bezorgd over luchtkwaliteitsnormen

11 februari 2011

De Tweede Kamer is kritisch over de luchtkwaliteit. Samen met de provincies zijn zij bezorgd of Nederland voldoet aan de luchtkwaliteitsnormen voor fijn stof (11 juni 2011) en stikstof (2015) die door de Europese Commissie zijn vastgesteld. De zorgen werden geuit tijdens het Algemeen Overleg Luchtkwaliteit en mobiliteit van 9 februari. Zowel de kabinetsplannen als de meetmethoden roepen vragen op. Provincies hebben inmiddels hun opvattingen in een position paper verwoord.

Trukendoos
In de eerste monitoringrapportage over de voortgang van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit wordt de luchtkwaliteit berekend met rekenmodellen. Sommige Kamerleden ervaren dit als een trukendoos. Staatssecretaris Atsma beloofde uitleg over de eventueel aan te passen correctie voor zeezout, de wijze waarop met files gerekend wordt (congestiefactor) en de onzekerheden in de berekeningen. Ook overweegt hij zwarte rook als indicator voor de luchtkwaliteit te gebruiken.

Monitoringsrapportage
Kamerlid Diederik Samson wees de staatssecretaris er op dat de maatregel van het rijk ter stimulering van schonere vrachtwagens pas in oktober ingaat. Atsma komt per 11 juni (de datum dat de derogatie voor fijn stof afloopt) niet met een tussenrapportage met luchtkwaliteitsgegevens. De rapportage over heel 2011 wordt begin 2012 opgestart.

Maximumsnelheid
De mediaberichten over experimenten met 130 km/u op vier snelwegen deed minister Schultz van Haegen af als voortijdig uitgelekte onvolledige plannen. Zij informeert de Kamer voor 1 maart. Bij de verhoging van de maximumsnelheid houdt de minister rekening met luchtkwaliteit, geluid, verkeersveiligheid en natuur. Bij dreigende normoverschrijding wil zij mitigerende maatregelen, zoals schermen inzetten. Dit is echter geen bronmaatregel, en is ook niet altijd in te passen in het landschap. De minimale afstand van scholen tot snelwegen was een zorgpunt van diverse fracties die mazen in de wet vrezen omtrent de vereiste 300 meter. Atsma deed hierover geen toezeggingen. Op 16 februari staat een plenair Voortgezet Algemeen Overleg (VAO) gepland waarin Kamerlid Paulus Jansen (SP) waarschijnlijk een motie indient ter aanscherping van de AMvB-gevoelige bestemmingen.

Bestanden

application/msword icon ipo-position_paper_luchtkwaliteit.doc Dossier:
Milieu

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294