Gemeente Alphen aan den Rijn


Educatieve fietsroute in Kerk en Zanen

Op verzoek van enkele scholen in Kerk en Zanen is door de Werkgroep verkeersveiligheid Alphen aan den Rijn een educatieve fietsroute ontwikkeld. De route en het bijbehorende lesmateriaal wordt in februari 2011 aan alle scholen in Kerk en Zanen ter beschikking gesteld. Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen vier tot en met acht.

De educatieve fietsroute is een leermethode voor het praktisch verkeersonderwijs, toegespitst op de lokale school en woonomgeving. In de route zijn elf bijzondere of gevaarlijke verkeerssituaties in Kerk en Zanen opgenomen. De leervorm is uitermate geschikt om fietsend door de wijk, begeleid door een leerkracht, de verkeerssituaties te bekijken en te bespreken.

Per situatie zijn een aantal vragen ontwikkeld, waarmee de kinderen zelfstandig het probleem kunnen beoordelen. Voor de leerkracht is er per locatie een uitgebreide toelichting met verkeersregels en bespreekpunten. De verkeerssituaties kunnen los van elkaar worden behandeld.

De educatieve fietsroute Kerk en Zanen is de 3e educatieve fietsroute in Alphen aan den Rijn. De eerste route ligt in de omgeving van de Prinses Irenelaan en de 2e in het Alphense centrum.

De gemeente Alphen aan den Rijn is voortdurend bezig de verkeersveiligheid in haar woonwijken te verbeteren. Deze educatieve fietsroute is daarvan een voorbeeld. Een ander voorbeeld is het School Thuis Route project dat recentelijk in de wijk is opgestart. Daarin werken alle scholen in Kerk en Zanen mee om de veel gebruikte routes van en naar scholen veiliger te maken.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn