Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

11 februari 2011

Het SER-advies `Overheid en markt: het resultaat telt' is een waardevolle en uitgebreide uiteenzetting van alle aspecten van marktwerking en publieke belangen. Dat schrijft minister Verhagen namens het kabinet aan de Eerste en Tweede Kamer.

In de brief laat minister Verhagen weten dat het kabinet het eens is met de pragmatische insteek van het SER-advies. Van belang is om niet ideologisch, maar pragmatisch om te gaan met beleid over marktordening, aldus het kabinet. Het gaat om het vinden van de juiste combinatie tussen wat private partijen kunnen doen, en wat de overheid moet doen. Voor het kabinet staat bij de besluitvorming uiteindelijk voorop wat de wijze van ordening van een sector oplevert voor burgers en bedrijven. Ook is het kabinet verheugd met de breed gedeelde visie van werkgevers, vakbeweging en kroonleden. "Een breed maatschappelijk draagvlak op dit onderwerp is immers van grote waarde", laat het kabinet weten.

Het kabinet is het eens met de SER dat zorgvuldige beleidsvoorbereiding bijdraagt aan goede besluitvorming: "De constructieve aanbeveling van de SER voor een effectenanalyse voor ordeningsbeleid ondersteunt de inspanningen van het kabinet om te komen tot een Integraal Afwegingskader voor beleid en regelgeving".