Delta


---

DELTA tevreden met randvoorwaarden nieuwe kerncentrale

Middelburg, 11-2-2011

DELTA kan zich vinden in de Randvoorwaardenbrief kernenergie, die door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Voor DELTA betekent deze brief, die vandaag in de ministerraad is besproken, weer een stap op weg naar de vergunningaanvraag die naar verwachting midden 2012 kan worden ingediend.

De brief geeft een realistisch inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van kernenergie in de laatste jaren en de vragen en issues die leven. Het is een logisch vervolg op de eerdere brief van toenmalig staatssecretaris Van Geel, het regeerakkoord, de EU regelgeving en de uitspraken die minister Verhagen heeft gedaan over het verlenen van een vergunning voor een tweede kerncentrale.

Terecht is het Kabinet van mening dat een evenwichtige energiemix in Nederland tot stand moet komen, terecht wordt er groot belang gehecht aan veiligheid, kennis opbouw en afvalberging en terecht moet er voor de buitengebruikstelling aan het einde van de levensduur een fonds opgebouwd worden in de exploitatiefase. DELTA zal, gelijk aan de praktijk bij de huidige kerncentrale in Borssele, een zelfstandig fonds creëren voor het beheer van de financiële middelen ten behoeve van de buiten gebruikstelling. En daarnaast verzekeringen afsluiten voor de operationele risico's.

DELTA ziet op basis van deze brief de vergunningverlening met vertrouwen tegemoet.