Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie heeft rol in herbestemming kloosters
De Provincie Limburg heeft een verbindende en bemiddelende rol bij het zoeken van een nieuwe functie voor kloosters. Dat zeggen Gedeputeerde Staten op basis van een advies van de Amsterdamse historicus Marten van Harten.

Limburg telt circa vijftig kloosters met een religieuze functie waarvan er drieëntwintig door Harten onder de loep zijn genomen. Hieruit blijkt dat er op dit moment zeven kloosters in Limburg zijn waar een herbestemming van het gebouw of delen daarvan aan de orde is. Religieuzen hebben er moeite mee om op eigen houtje een nieuwe functie voor hun klooster te vinden. Dat komt vooral door de grootte van de gebouwen en de flinke investeringen die er mee zijn gemoeid.

Bij andere moeilijk her te bestemmen erfgoed zoals boerderijen, kastelen, industriële complexen en molens vervult de Provincie al vaak een bemiddelende rol. Voor kloosters kan de Provincie eveneens die schakelfunctie vervullen. Dat wordt in de praktijk gedaan door een erfgoed ambtenaar van de Provincie. Uitgangspunt hierbij is dat de initiatiefnemer zelf een plan moet maken waarna de Provincie bemiddelaar kan worden richting gemeenten, rijk, ontwikkelaars of kennisinstellingen op dit terrein.

De onderbouwing van die bemoeienis is dat eventuele nieuwe functies van kloosters meegenomen kan worden in een samenhangende gebiedsontwikkeling van een regio. Kloosters zijn door hun omvang vaak de beeldbepalende gebouwen in een gebied en juist om die reden interessant. Nieuwe ontwikkelingen in en rond een klooster geven vaak ook een impuls voor de verbetering van een veel groter gebied rond een klooster. Voorts verwijst de Provincie kloosters ook naar initiatieven zoals de stichting Bezin in Limburg, die een toeristische nevenbestemming promoot.

Prioriteit wil de Provincie in haar bemiddelende rol geven aan rijksmonumentale kloosters zoals het Heilig Hart Klooster in Sittard, Huize de Berg in Heerlen, klooster Regina Pacis in Hulsberg, Onder de Bogen en de Beyart in Maastricht, Missiehuis Sint Michaël in Steyl en het Redemptoristenklooster in Wittem. Actueel is op dit moment de herbestemming van het klooster in Koningsbosch in samenwerking met een woningcorporatie en voor het voormalig klooster Huis Blankenberg in Eysden-Magraten dat opnieuw een klooster wordt. Voor deze voorbeeldprojecten stelt de Provincie EUR150.000 beschikbaar. Voor het project 'Bezinnen in de Euregio' waarin Limburgse kloosters worden opgenomen als ankerplaatsen op toeristische routes geeft de Provincie eenzelfde bedrag.

11-2-2011 16:42