Ingezonden persbericht



---


-----------------------
8 februari 2011

Pompen of verzuipen?
Zandzakken op stationsplein van Lelystad

Lelystad - Zandzakken zijn een goed redmiddel bij dreigende overstromingen. Ze houden de dreiging van het water enigszins tegen tot het waterpeil weer daalt. Maar de dreiging van het water neemt de laatste jaren juist toe. Hoe gaat Flevoland daar mee om? Zijn er genoeg zandzakken? Op het stationsplein van Lelystad staat vandaag een muur van zandzakken, wordt dat straks het normale stadsbeeld? Kortom, pompen of verzuipen?

De dreiging van water neemt toe. Plannen om deze dreiging aan te kunnen kosten geld, veel geld. De afsluitdijk is verouderd en heeft volgens sommigen een betonnen stormschild nodig. Of moeten we niet luisteren naar de onheilsprofeten en voldoet de dijk nog voldoende als waterkering? Of worden zandzakken straks een luxegoed? Zou de dijk meer kunnen zijn dan een waterkering en kunnen worden uitgebreid met allerlei andere functies als recreatie en vooral natuur? Maar gaan we dan nog wel zorgvuldig om met de dijk als Nederlands cultureel erfgoed?

Nieuw Land opent op vrijdag 11 februari de nieuwe presentatie 'Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject'. Polderen! is een moderne, multimediale tentoonstelling voor jong en oud. Het vertelt de geschiedenis, de feiten en de verhalen. Maar Polderen! kijkt ook verder, naar het heden en de toekomst. En het geeft de bezoekers de mogelijkheid zelf hun mening te geven over de ontwikkelingen in het Zuiderzeegebied en Flevoland. Maar ook over zandzakken.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land en de openingstijden op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuw Land is onderdeel van Batavia, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.