Raad van State


vrijdag 11 februari 2011
(Deze zaak is op 7 februari 2011 alsnog ingetrokken) Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander van de gemeente Rotterdam, waarbij de 33e uitwerking van het bestemmingsplan 'Nesselande' is vastgesteld. Het plan maakt een teleskibaan met vertrekplatform en een startershuisje mogelijk in de Zevenhuizerplas, direct ten noorden van het Oeverpark. Het gaat om een teleskibaan van ongeveer 150 bij 350 meter. De baan grenst aan twee zijden aan land, aan de twee andere zijden wordt de baan begrensd door ballenlijnen in het water. Een echtpaar uit Zevenhuizen komt tegen het uitwerkingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat de bestaande kleinschalige openluchtrecreatie bij de Zevenhuizerplas verandert in grootschalige en intensieve recreatie. Dit zou in strijd zijn met provinciaal beleid en met het bestemmingsplan dat geldt voor het gebied. Ook vrezen zij geluids- en verkeersoverlast voor omwonenden. Verder had het dagelijks bestuur van de deelgemeente volgens het echtpaar moeten onderzoeken of er behoefte is aan een teleskibaan en grootschalige recreatie. Bovendien zou het leefmilieu van vleermuizen en vogels worden aangetast door de komst van de teleskibaan. (zaaknummer 201004220/1)
Zitting over het besluit van de voormalige minister van VROM om het goederenvervoer van Prorail over de Zeeuwse Lijn (Roosendaal - Vlissingen) in het grootste deel van 2009 te gedogen. Omdat het gedoogbesluit in januari 2010 afliep, heeft de minister in een ander besluit het gedogen van goederenvervoer verlengd tot september 2010. Hoewel de toename van het goederenverkeer nog niet is gelegaliseerd, wilde de minister toch het vervoer voorlopig toestaan. Volgens de minister is er 'concreet zicht op legalisatie', omdat hij een saneringsbesluit gaat nemen waarin onder meer de geluidbeperkende en geluidwerende maatregelen getroffen moeten worden om overlast tegen te gaan. Verder kan de situatie ook gedoogd worden omdat er 's nachts snelheidsbeperkingen gelden en de geluidsoverlast dus minder is, aldus de minister. De belangenvereniging Aanwonenden Spoorlijn komt tegen beide gedoogbesluiten van de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat het gedogen van het goederenvervoer in strijd is met het beleid van de minister. Verder merken zij nog niets van de stillere treinen die zouden worden ingezet, aldus de vereniging. (zaaknummer 201007575/1)


11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Barneveld om maatregelen te treffen tegen een veevoederfabriek aan de Molenweg in Voorthuizen. Een omwonende had om deze maatregelen verzocht. Hij ondervindt onder meer geluids- en geuroverlast. Volgens het gemeentebestuur kan het nog niet handhavend optreden, omdat de eisen waaraan de fabriek moet voldoen niet duidelijk zijn. Dit komt door de hoeveelheid vergunningen die de fabriek heeft. Daarom wil het gemeentebestuur eerst een nieuwe milieuvergunning verlenen aan de fabriek. De omwonende is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om niets te doen. Hij vindt dat het gemeentebestuur wel maatregelen kan treffen tegen de fabriek. Verder is het gemeentebestuur ten onrechte niet ingegaan op een aantal bezwaren van de man. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007654/1)