MBO raad

Clusius College en ROC Eindhoven winnen prijs voor beste geïntegreerd jaardocument

11-02-2011 - Het Clusius College en ROC Eindhoven hebben donderdag 10 februari in het Kasteel in Woerden een prijs ontvangen voor het beste geïntegreerd jaardocument 2009 in respectievelijk de categorieën agrarische opleidingencentra (aoc's) en regionale opleidingencentra (roc's).

Bij de roc's kreeg ook ROC Ter Aa een eervolle vermelding vanwege een inhoudelijk sterk jaarverslag. Het Sint Lucas ontving een eervolle vermelding in de categorie vakinstellingen.

Een deskundige jury heeft de jaarverslagen van 2009 beoordeeld op basis van een beoordelingsmodel dat Organise to Learn (O2L) heeft ontwikkeld. O2L heeft op basis van dit model per categorie een aantal scholen genomineerd. De jury heeft vervolgens de winnaars bepaald. De jury bestond uit Wim Touw (partner bij KPMG), Jan van Zijl (voorzitter MBO Raad), Medy van der Laan (voorzitter AOC Raad), Robin Gerrits (journalist Volkskrant), Ben Hoogenboom (AOb) en Marcel Hildering (Uitblinker van het Mediacollege Amsterdam).

Conferentie
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een conferentie voor bestuurders van mbo-instellingen. In vier expert meetings gingen zij onder leiding van deskundigen met elkaar in gesprek over:

* De verwachtingen van de overheid van het GJ en de mbo-instellingen? Paul Oomens (ministerie van OCW)

* Maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparantie - Bernd Hendriksen (KPMG)

* Verhouding tussen overheid en mbo-instellingen en de wederzijdse rechten en plichten. Saskia Laseur (VanDoorne )
* Profilering via het GJ richting stakeholders? Bob van der Lee (Total Identity)

Website
Tijdens de conferentie lanceerde Lex de Lange (directeur Auditdienst van het ministerie van OCW) de website www.jaarverslagmbo.nl. Op deze website staan onder andere goede voorbeelden van geïntegreerde jaardocumenten en tips voor jaarverslagen.

Bijdrage mbo-instellingen
De conferentie en prijsuitreiking werden mede mogelijk gemaakt door de inzet van mbo-studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht en het ID College.

Geïntegreerd jaardocument
Bekostigde onderwijsinstellingen moeten sinds 1 januari 2008 ieder jaar een geïntegreerd jaardocument (GJ) publiceren. Dit GJ bestaat uit het jaarverslag, de jaarrekening en een resultatenbox. Het GJ zou de basis moeten vormen van de verantwoording die een mbo-instelling aflegt naar al zijn stakeholders. Daarnaast is het GJ een belangrijk instrument voor de instellingen om zich te profileren richting deze stakeholders.

Organisaties
De MBO Raad en AOC Raad organiseerden de conferentie met ondersteuning van Organise to Learn en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.