Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT~Office helpt MKB in strijd tegen cybercrime

Woerden, 11 februari 2011

Veel bedrijven zijn kwetsbaar voor diefstal van belangrijke gegevens en niet goed voorbereid op het gebied van cybercrime. Bedrijven lopen niet alleen het risico van grote schade, maar zelfs de continuïteit van bedrijven staat op het spel. Informatie is namelijk cruciaal voor de bedrijfsvoering en vaak ook zeer waardevol voor criminelen. Om MKB-bedrijven te helpen zich beter te beschermen, lanceert ICT~Office de website www.beschermuwonderneming.nl. De website geeft MKB-ondernemers concrete adviezen en tips.

Veel incidenten ICT-beveiliging bij bedrijven

Recent publiceerde het CBS cijfers die laten zien dat Nederlandse bedrijven met relatief veel incidenten te maken hebben in hun digitale informatieomgeving. Volgens deze cijfers heeft 43 procent van de Nederlandse bedrijven in 2009 te maken gehad met beveiligingsincidenten. Ook MKB-bedrijven worden regelmatig getroffen. Zij ondervinden schade doordat hun onderneming (deels) stilvalt wanneer informatie niet meer beschikbaar is, klanten het vertrouwen kwijt raken doordat gegevens op straat liggen, of medewerkers er met klanten of vertrouwelijke informatie vandoor gaan. Nederlandse bedrijven scoren slechter dan bedrijven elders in Europa.

Website: Bescherm uw Onderneming

Speciaal voor MKB-ondernemingen start ICT~Office (de brancheorganisatie voor IT-, Telecom, Internet- en Kantoortechnologiebedrijven) het initiatief 'Bescherm uw Onderneming'. Doel hiervan is praktische tips te geven om de beveiliging van hun informatieomgeving te verbeteren en daarmee een sterker bewustzijn voor goede informatiebeveiliging te creëren. Het gaat bij een goede beveiliging niet alleen om méér maatregelen, maar vooral om gerichte maatregelen. Dat begint met een risicoanalyse om te zien wat de belangrijke bedrijfsprocessen zijn en welke informatie daarvoor cruciaal is. De oplossing voor een veiligere omgeving ligt enerzijds in een betere ICT-beveiliging, maar vaak gaat het ook over de organisatie en procedures. Mag iedere medewerker bijvoorbeeld de personeelsbestanden inzien?

De website www.beschermuwonderneming.nl geeft adviezen om bedrijfsinformatie beter te beschermen. De website begint met een kleine test en geeft verdere achtergrondinformatie en diverse checklists. De checklists richten zich op de gegevens die ondernemingen in hun bezit hebben en de verschillende onderdelen voor een goede beveiliging. Hieronder vallen naast onder meer beleid, beheer van ICT en toegang ook fysieke beveiliging. Hiermee wordt de ondernemer op weg geholpen om zelf de volgende stap te zetten. Bescherming blijft namelijk maatwerk.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------

Noot voor redacties


Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht