Gemeente Amersfoort

Amersfoort, 11 februari 2011

Bijzondere parels toegevoegd op amersfoortopdekaart.nl Kunstwerken, panorama's Elleboogkerk en Museum Flehite, 3D-luchtfoto en een beschrijving van iedere wijk en straat.

www.Amersfoortopdekaart.nl startte in 2009 als online stadskaart waarop locaties, met behulp van Google Maps, waren gekoppeld aan informatie uit de beeldbanken van Archief Eemland en Museum Flehite. In februari 2010 is Google Streetview toegevoegd. Nu is de website uitgebreid met nog vier bijzondere elementen.

Kunstwerken
In het menu is de functie Kunstwerken toegevoegd. Hierin zijn 171 openbare Amersfoortse kunstwerken door middel van een informatiepunt op de kaart geplaatst. Aan ieder kunstwerk is een beschrijving en een foto gekoppeld. Dit is gerealiseerd in samenwerking met de afdeling CTS (cultuur, toerisme en sport) van de gemeente Amersfoort.

3D-Luchtfoto
In 1932 is er een 3D-luchtfoto gemaakt van Amersfoort en een flink gebied daar omheen. Deze luchtfoto is nu over de google maps kaart heen gelegd. De foto is zowel 'plat' als in 3D te zien door in het menu de kaartlaag Luchtfoto 1932 te kiezen. Er zijn 3D-brilletjes voor E 1,50 te koop in de webwinkel van www.archiefeemland.nl. U kunt niet alleen met Google Maps in de stad rondkijken, maar ook de gezochte straatnaam in het zoekvakje invullen. De straatnamen van nu zijn weggelaten, maar kunnen ook worden getoond. Deze straatnamen verschijnen vervolgens óver de luchtfoto's heen.

Panorama ramen Elleboogkerk en renovatie Museum Flehite Het zoeken op trefwoord Elleboogkerk levert 148 fotoresultaten op. Enkele daarvan zijn foto's van de brandgeschilderde ramen die bij de brand in 2007 sneuvelden. Webbouwer ab-c media heeft een prachtige 360 graden panorama gemaakt waarin enkele foto's van deze gebrandschilderde ramen digitaal 'teruggeplaatst' zijn in een huidige foto. Er staat ook een 360 graden panorama online van het interieur van Museum Flehite tijdens de asbestsanering in 2009. Het geeft een indrukwekkende blik op het lege gebouw.

Beschrijvingen van wijken en straten
Op de website van Archief Eemland staat een database met beschrijvingen van iedere wijk en straat. Deze informatie is nu gekoppeld aan Amersfoortopdekaart. De beschrijvingen vind u door met de rechtermuisknop te klikken op een gewenste locatie op de kaart.

Later dit jaar kunt u ook foto's en informatie over monumenten en archeologische opgravingen op de digitale kaart bekijken.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort