Gemeente Heerlen

Leren en Werken: 4000 mensen succesvol aan werk of studie door een combinatie van leren en werken

Zuid Limburg succesvolle regio

De afgelopen anderhalf jaar zijn 4000 werknemers in Zuid Limburg begonnen met een zogenaamd duaal traject (leren en werken). Door omscholing proberen ze zo hun carrière op een hoger peil te brengen of werk te vinden op een ander werkterrein. Mede door dit resultaat is Zuid Limburg in december 2010 op een landelijke bijeenkomst over Leren en Werken in Utrecht gepresenteerd als best practice.

De samenwerking op Zuidlimburgse schaal blijkt zeer succesvol. Sinds de start van het project in 2006 zijn 7000 werknemers begonnen aan een traject waarbij ze leren en werken combineren.

Hoger niveau

De resultaten zijn gerealiseerd door de samenwerking van de drie centrumgemeenten (Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen), Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen, Citaverde, Hogeschool Zuyd, COLO en het UWV. Op deze manier krijgen ondernemers de mogelijkheid om hun werknemers verder op te leiden zodat ze werkzaamheden op een hoger niveau aankunnen.

Solland Solar
Solland Solar is een van die bedrijven die gelooft in Leer/werktrajecten. Zij hebben dit instrument op grote schaal ingezet: "In 2006 hebben wij tientallen werknemers van Nedcar overgenomen en een leer/werkovereenkomst geboden. Daarna zijn zij succesvol aan de slag gegaan in ons bedrijf. Door de vele positieve ervaringen zijn we dit blijven doen, tot op de dag van vandaag. Samen met het Arcus College en het UWV WERKbedrijf. Circa 13% van onze medewerkers zit op dit moment in een Leer/werk overeenkomst." Het blijven investeren in de ontwikkeling van medewerkers staat bij Solland hoog op de agenda.

MeanderGroep
De MeanderGroep in Landgraaf investeert in haar zittend personeel door ondermeer het aanbieden van opleidingen. "Op deze manier bevorderen wij de deskundigheid van ons eigen personeel. Ook dit is leren en werken in de praktijk."


---