Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

StemWijzer NU ook voor de Eerste Kamer

Den Haag, 11 februari 2011. Sinds vanmorgen 11.00 uur heeft de StemWijzer er een nieuwe variant bij, de StemWijzer Eerste Kamer. De StemWijzer Eerste Kamer is een initiatief van het Huis voor democratie en rechtsstaat in samenwerking met NU.nl.

De nieuwe StemWijzer biedt de kiezer een goede aanvulling op de meningsvorming over provinciale politieke vraagstukken. Bij het bepalen van de stem spelen overwegingen over landelijke politieke onderwerpen immers ook een belangrijke rol.

De StemWijzer Eerste Kamer telt 26 stellingen over onderwerpen uit het regeerakkoord, het gedoogakkoord en uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen. Die hebben allen gemeen dat ze in de nieuwe Eerste Kamer aan de orde komen. Onderwerpen als de bezuinigingen, het ontslagrecht, het boerkaverbod, de maximumsnelheid en de hypotheekrenteaftrek.

De politieke redactie van mediapartner NU.nl formuleerde samen met het Huis voor democratie en rechtsstaat de stellingen, en verzorgt het politieke nieuws op www.stemwijzer.nl.

Stemmen was nog nooit zo belangrijk

Er zijn twee belangrijke argumenten voor de StemWijzer Eerste Kamer. Ten eerste kiezen de 564 nieuwe Statenleden op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. En de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer is zelden zo belangrijk geweest voor de stabiliteit van de landelijke politiek. Op die manier telt een stem op 2 maart dus echt dubbel!

Net als bij alle andere StemWijzers krijgt de gebruiker een helder en duidelijk resultaat voor de partij met wie hij de meeste overeenstemming heeft, zodat hij op 2 maart nog wijzer kan stemmen!