Presentatie onderzoek diervriendelijker kippenstal 08/02/2011 08:58

Dierenbescherming Den Haag, 8 februari 2011 - Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming maakt a.s. vrijdag 11 februari bij de opening van de tweede 'Rondeelstal' voor legkippen in Wintelre (Oirschotsedijk 3b) de resultaten bekend van een onderzoek naar dit nieuwe stalsysteem. Het officiële programma duurt van 12:00 -13:00 uur met verder inleidingen door Hans Huijbers, voorzitter ZLTO, Ruud van Heugten, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en Ruud Zanders, directeur Rondeel.

In april 2010 heeft de Dierenbescherming bij de opening van de eerste Rondeelstal in Barneveld aangekondigd dat op de verpakking van Rondeeleieren het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming met drie sterren geplaatst mocht worden. Deze toekenning was voorlopig tot eind 2010. Gedurende het jaar moest door de ervaring in de praktijk met dit nieuwe stalconcept en door middel van onderzoek door Livestock Research van Wageningen UR worden bepaald of de toekenning van drie sterren terecht was of dat Rondeel eieren niet meer dan twee sterren kunnen krijgen. Normaal gesproken worden de drie sterren van de Dierenbescherming alleen toegekend aan producten afkomstig uit de biologische dierhouderij.

Uniek concept
De Rondeelstal is echter een uniek concept, waarbij de ruimte is verdeeld in verschillende segmenten, die bestaan uit een nachtverblijf, legnesten, rustplekken en een scharrelruimte. De ruimtes laten zonlicht binnen en verse buitenlucht. In een rondeelstal leven tot dertigduizend kippen, tegenover vijftigduizend in een gangbare scharrelstal en tachtigduizend in een legbatterij.

In de vee-industrie worden dieren aangepast aan de te krappe en prikkelarme huisvesting. Ingrepen zoals snavelkappen, hoorns verwijderen en staarten couperen zijn het gevolg. De Dierenbescherming probeert stap voor stap veranderingen aan te brengen door bij nieuwe huisvesting van dieren vanuit hun welzijnsperspectief te redeneren zonder het belang van de producent uit het oog te verliezen. Op initiatief van de Dierenbescherming heeft in 2000 wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden naar huisvesting en verzorging van vee vanuit de behoeften van het dier. Dit resulteerde in 2003 in 'Diergericht Ontwerpen'. Als voorbeeld hiervan werd de zogenaamde ComfortClass stal (CCS) voor vleesvarkens in Raalte gebouwd voor verder onderzoek en demonstratie.

Diergericht ontwerpen wint steeds meer terrein. Voor legkippen zijn inmiddels twee huisvestingssystemen ontworpen, 'Het Rondeel' en 'De Plantage' , en ook voor melkkoeien, dragende zeugen, zeugen met biggen en gespeende biggen worden inmiddels nieuwe stalsystemen uitgewerkt. De Dierenbescherming is hierbij nauw betrokken.





http://www.dierenbescherming.nl