Ingezonden persbericht


ZLTO-voorzitter Huijbers opent met Van Heugten en Zanders tweede Rondeelstal in Nederland Open dag 11 februari op Rondeelbedrijf Berkhoeve in Wintelre

Aanstaande vrijdag is de opening van de Rondeel stal op het pluimveebedrijf Berkhoeve van Paul en Els van den Berk in Wintelre. De eerste Rondeel stal is april 2010 in gebruik genomen in Barneveld. Volgens hetzelfde concept is nu de tweede stal gebouwd en te bezichtigen op 11 en 12 februari aanstaande. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers opent deze eerste Rondeel stal in het ZLTO-werkgebied samen met Ruud van Heugten, gedeputeerde provincie Noord-Brabant en Ruud Zanders, directeur van Rondeel BV. De opening is op vrijdag 11 februari van 12.00-14.00 uur

Rondeel
Het Rondeel is een ronde stal, ontwikkeld door de Venco Groep uit Eersel in samenwerking met Wageningen Universiteit en de Dierenbescherming. Volgens de onderzoekers vinden legkippen in deze stal alles wat hun hartje begeert. Door de manier waarop de kippen worden gehouden heeft de Dierenbescherming aan Rondeel eieren drie sterren toegekend van het Beter Leven kenmerk. Stichting Milieukeur heeft aan de eieren ook haar keurmerk gegeven. Rondeel eieren zijn in heel Nederland te koop bij Albert Heijn.

ZLTO
ZLTO heeft de ontwikkeling van Rondeel ondersteund omdat het een uniek integraal duurzaam concept is voor de legpluimveehouderij. De pluimveesector laat hiermee andermaal zien dat ze zelf verantwoordelijkheid en initiatief neemt en durft te investeren in de ontwikkeling van meer duurzame houderijconcepten. De sector biedt de consument daarmee een keuzemogelijkheid. "Rondeel sluit naadloos aan bij onze ambitie om toonaangevend te zijn in verduurzaming en verantwoord produceren", aldus Huijbers.

Met haar rol in de ontwikkeling van Rondeel, laat ZLTO zien dat ze verder gaat dan de traditionele rol van belangenbehartiging en verantwoordelijkheid neemt in het daadwerkelijk op gang brengen van veranderingen. "We doen dat door te investeren in initiatieven die bijdragen aan een duurzaam perspectief voor ondernemers", stelt Huijbers. Maatschappelijke waardering voor de sector, gecombineerd met economisch rendement zijn hierbij leidende motieven. Voor deze ontwikkelingen gaat ZLTO partnerships aan met partijen in de keten, Dierenbescherming en kennisinstellingen, zoals Wageningen (WUR) en HAS Den Bosch.

Twee open dagen
De Rondeelstal is voor publiek te bezichtigen op vrijdag 11 februari van 15.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 12 februari van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn dan nog geen kippen. Het is dus een unieke kans om de gehele stal te bezichtigen. Bovendien wordt er uitleg gegeven over hoe het Rondeel werkt en hoe de kippen in deze stal leven.

Bezoekers zijn ook de rest van het jaar welkom op de Berkhoeve.