Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 11 februari 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de bescherming van het archeologisch patrimonium. De voorgestelde wijzigingen bevatten enerzijds de verplichting om bij het uitvoeren van archeologische opgravingen of prospecties met ingreep in de bodem, de opgravingen uit te voeren overeenkomstig de minimumnormen; en anderzijds een delegatie aan de minister om deze minimumnormen te bepalen. Het gewijzigde besluit verplicht de uitvoerder van opgravingen om interimverslagen en een volledig eindverslag op te stellen en een volledig opgravingsarchief op te bouwen. Daarnaast worden er ook een aantal vereenvoudigingen aan het besluit doorgevoerd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering bekrachtigt de aanduiding van het extern selectiebureau voor de procedure tot aanwijzing van een strategiebeheerder binnen de entiteit e-government en ICT-beheer, beleidsdomein bestuurszaken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met een aantal opmerkingen stemt de Vlaamse Regering in met de akkoorden tussen België en respectievelijk Montenegro, Oekraïne, Macedonië, Georgië, Kroatië en Servië over het internationaal wegvervoer. Ze gelast de bevoegde minister voor buitenlands beleid wel de behandeling van de akkoorden te laten agenderen bij de werkgroep Gemengde Verdragen, adviesorgaan van de Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid, zodat het samenwerkingsakkoord Gemengde Verdragen kan worden toegepast. De akkoorden moeten de handelsrelaties tussen België en deze landen en de vervoersmogelijkheden voor personen en goederen ontwikkelen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de omzetting van de Europese regelgeving ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in Vlaamse regelgeving hecht de Vlaamse Regering, na advies van de MiNa-raad, de SERV en de VREG, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en aan het wijzigingsbesluit over de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen. Het betreft onder meer het systeem van groenestroomcertificaten en de garanties van oorsprong. Over het voorontwerp van decreet en het besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering benoemt Luc Peeters, met ingang van 11 februari 2011, in de graad van directeur-generaal en stelt hem aan als administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering draagt Frank Van Massenhove en Miet De Bruyn voor als vertegenwoordigers van de Vlaamse Gemeenschap in de raad van bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ze zullen het mandaat voleindigen van Ida De Vos en Stefanie D'Hose, aan wie eervol ontslag wordt verleend.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Marc Boes en Jean Dujardin worden herbenoemd tot respectievelijk voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de Raad voor betwistingen over studievoortgangsbeslissingen bevoegd voor hoger onderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Met het oog op adviesvraag bij de Raad van State en na onderhandelingen in de betrokken comités keurt de Vlaamse Regering opnieuw twee besluiten principieel goed die nieuwe opleidingsprofielen vastleggen voor de studiegebieden 'smeden' en 'auto' van het secundair volwassenenonderwijs. Die nieuwe opleidingsprofielen wijzigen de indeling van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Met het oog op adviesvraag bij de Raad van State en na onderhandelingen in de betrokken comités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de besluiten over de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor onderwijspersoneel, over de ambtshalve concordantie en over de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen voor het personeel van de centra voor volwassenenonderwijs. Door de vastlegging van nieuwe opleidingsprofielen voor hoefsmid, siersmid en (hulp-)mecanicien onderhoud en herstellingen motorfietsen worden de hiervoor noodzakelijke wijzigingen aangebracht in de regelgeving over de studiebekrachtiging en de indeling van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen (AHOVOS). Ze wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Per 1 oktober 2008 werden de opleidingen van de studiegebieden Handelswetenschappen en Bedrijfskunde en Toegepaste Taalkunde, ingericht door de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (WENK), overgedragen aan de hogeschool HUB-EHSAL. Dergelijke herstructureringsoperatie heeft een impact op de onderwijssokkel en de gegarandeerde minimumbedragen van deze instellingen. Nu keurt de Vlaamse Regering een besluit goed dat de berekeningswijze vastlegt voor de aanpassing van de gegarandeerde minimumbedragen voor de WENK en de HUB-EHSAL.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist om de procedure op te starten tot opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het bedrijf nv Drukkerij Verstraete voor de bestendiging van de bedrijfslocatie te Urselseweg 150 in Knesselare.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1294851468959

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.