Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BEELDEN AAN ZEE ONTVANGT ¤522.0000,- VAN BANKGIRO LOTERIJ VOOR BOUW GIPSOTHEEK

Op het jaarlijkse Goed Geld Gala, dat gisteravond in Singer Laren plaatsvond, heeft de jubilerende BankGiro Loterij ¤60 miljoen uittgekeerd aan musea, monumenten, molens en kastelen. Museum Beelden aan Zee mocht dit jaar maar liefst ¤722.000,,- ontvangen. Naast de ¤200.000,- die het museum structuureel van de loterij ontvangt, kreeg het ¤522.000,,- voor de bouw van een gipsotheek.

Beelden aan Zee is sinds 2009 beneficiënt van de BankGiro Loterij. Mede dankzij de bijdrage van deze loterij kan het museum haar collectie jaarlijks met een aantal werken van internationaal bekende beeldhouwers uitbreiden. Beneficiënten kunnen bij de loterij ook een voorstel indienen voor een extra projectsubsidie, die gefinancierd wordt uit de zogeheten 13de trekking. Dit jaar hadden maar liefst 38 instellingen een voorstel ingediend, waarvan er zeven gehonoreerd konden worden. Het voorstel van Beelden aan Zee voor de bouw van een gipsotheek was hier één van.

Gipsotheek:
In landen met een grote sculpturale traditie is het begrip Gipsotheek ingeburgerd, maar in Nederland behoeft het nog introductie. Doorgaans toont een museum de sculpturale eindproducten, maar de schetsen en ideeën die er aan voorafgingen blijven verborgen. Bij beeldhouwkunst is dit proces zeer tastbaar met modellen in was of in klei, probeersels en afgietsels. Dit deel van de collectie leert de bezoeker kijken naar beeldhouwkunst, laat het werkproces zien en inspireert. Dit gaat allemaal gebeuren in de eerste Gipsotheek van Nederland, die het museum Beelden aan Zee dankzij de bijdrage van de loterij kan opbouwen en inrichten. Naar verwachting zal de gipsotheek in het voorjaar van 2012 haar deuren openen.

museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag, +31 (0)70 358 58 57, Di. t/m zo. 11.00-17.00 uur, www.beeldenaanzee.nl, info@beeldenaanzee.nl, toegang volwassenen: ¤ 9,50,, 13-18 jaar : ¤4,75, kinderen t/m 12 jaar : ggratis

Over de BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij, die dit jaar 50 jaar bestaat, is de cultuurloterij van Nederland. Jaarlijks kan zij, dankzij haar deelnemers (rond de 750.000 mensen per maand met in totaal 1,25 miljoen loten per maand), vele tientallen miljoenen uitkeren aan meer dan 50 musea en andere culturele instellingen in Nederland. Voor meer informatie over de BankGiro Loterij, zie www. Bankgiroloterij.nl




Ingezonden persbericht