Gemeente Apeldoorn

Schriftelijke vragen ChristenUnie artikel 34 RvO betreffende ontsluiting Politieacademie.

Inleiding.

Naar aanleiding van de heroverweging van het college besluit om de Politieacademie te ontsluiten via de tijdelijk aangelegde uitweg heeft mw. Jeanette Huizing-Hekert, raadslid van de ChristenUnie een aantal schriftelijke vragen gesteld. Helaas heeft de beantwoording iets te lang op zich laten wachten, waarvoor excuses.

Vragen en antwoorden.

1. Waarom heeft het college een jaar na dato van consultatie van de gemeenteraad d.d. 19-11-2009 de vrijwel unaniem verworpen variant 1A uiteindelijk opnieuw naar voren geschoven?

Antwoord.

Het ontsluiten via de Mozartlaan is herbesloten nadat de pma van 19 november 2009, op grond van bezwaren van omwonenden, het college heeft gevraagd te bezien of een ontsluiting tegenover één van de tegenoverliggende straten tegemoet zou komen aan het bezwaar van het binnenschijnen van autolichten in de woonkamers van de tegenoverliggende woningen. Om hieraan tegemoet te komen en tevens het doorkruizen van het monumentale voorterrein van de Politieacademie tot een minimum te beperken, is herkozen voor de Mozartlaanvariant. Dit besluit heeft echter niet geleid tot het beoogde doel; het bereiken van meer draagvlak onder de direct omwonenden, maar tot extra bezwaren vanuit nagenoeg de gehele Mozartlaan. Zij vrezen door deze keuze een toename van de parkeeroverlast alsook het creëren van een sluiproute door de Mozartlaan met als gevolg een toename van de parkeerdruk in de Mozartlaan. Daarnaast hebben de direct tegenoverliggende bewoners van de tijdelijke uitweg hun bezwaren gehandhaafd.

2. Welke consequenties in de verdere beoordeling van bezwaren hebben schriftelijk gedane toezeggingen zoals het collegebesluit ( brief d.d. 22-04-2010) om de definitieve ontsluiting tegenover de Mozartlaan te maken? Antwoord.
Een collegebesluit is geen besluit op grond van de awb. Hiertegen kunnen door burgers geen bezwaren worden gemaakt en als gevolg daarvan geen rechten aan worden ontleend. Een collegevoorstel heeft slechts interne werking, met als doel de verschillende varianten voor de uitweg te onderzoeken. Voor de realisering van de daadwerkelijke uitweg zal een aanvraag worden gedaan in het kader van de WABO. Hiertegen kunnen burgers bezwaar maken.

3. Welke mogelijkheid ziet het college om, gelet op het voortraject en het verzet bij omwonenden, de huidige toegang tot het parkeerterrein voorlopig aan te houden en betrokkenen, Politieacademie en omwonenden, samen 'in een hok' te zetten en zelf te laten uitzoeken welke definitieve ontsluiting aan de Arnhemseweg voor iedereen het meest passend is? Antwoord.
De politieacademie heeft het recht tot ontsluiten. Zolang er geen definitieve uitweg is, zal de huidige tijdelijke uitweg in gebruik dienen te blijven. Het ontsluiten aan de Arnhemseweg kent een aantal varianten. In essentie zijn deze voor de direct omwonenden gelijk; ontsluiten tegenover hun woningen. Iedere bewoner zal een ontsluiting tegenover hun woning ervaren als een aantasting van het woongenot. De finale keuze van het ontsluiten is een afweging geweest van een aantal factoren; de locatie van het reeds aangelegde parkeerterrein, het zoveel mogelijk in stand houden van het monumentale voorterrein van de Politieacademie, het behoud van de laanstructuur van de Arnhemsweg en de belangen van de direct omwonenden. De bewoners in de directe omgeving van de besloten ontsluitingsvariant zijn gehoord, zowel via ambtelijke bijeenkomsten als in de pma. Daarbij is gebleken dat er geen draagvlak is. Het "samen in een hok zetten" van alle belanghebbenden zal niet leiden tot een ontsluitingskeuze die op een gezamenlijk draagvlak kan rekenen. Dit nog afgezien van de gevolgen voor de overige genoemde belangen bij de andere keuzes.

4. Welke verplichtingen heeft de Politieacademie onder de omgevingswet (WABO) om bij de inrichting van de ontsluiting rekening te houden met omwonenden? Antwoord.
De aanvraag via de WABO richt zich op de feitelijke ontsluiting. Hierin zijn alle relevante vergunningsaanvragen opgenomen. Op grond van de awb kunnen burgers hiertegen bezwaar aantekenen indien zij van mening zijn dat hun rechten hierin in onvoldoende mate worden meegenomen.

5. Zijn er meer inspanningen te verwachten van Politieacademie en gemeente dan alleen het plaatsen van een scherm om overlast tegen te gaan? Antwoord.
De gemeente is voornemens om de direct omwonenden uit te nodigen om te bezien op welke wijze het binnenschijnen van autolichten kan worden beperkt. Indien in deze gesprekken nadere maatregelen ter sprake komen die tot aanvulling van het woon-/leefgenot kunnen leiden, dan zal de gemeente hier in beginsel welwillend tegenover staan.




Gemeente Apeldoorn