Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
17 Vragen van de heer P.E.J. Werensteijn en de heer drs. M.H. Dijk (ingekomen 11 februari 2011)

Inzake intimidatie op een school in Leidsche Rijn.

Vanuit de media hebben Trots en VVD begrepen dat vanaf november er bij een basisschool in de wijk Leidsche Rijn een docent wordt bedreigd. Ook een aanwezige ouder zou daar door dezelfde personen zijn bedreigd. Hier is zowel door het schoolbestuur als de betreffende ouders geen aangifte van de bedreiging dan wel van de intimidatie gedaan. Voor Trots op Nederland en de VVD is dit onbegrijpelijk. Juist op een school hoort men zich vrij en veilig te voelen om kinderen te onderwijzen. Wij hebben vanuit de wijk begrepen dat het intimiderende gedrag van de betreffende familie vaker in en rond de school voorkomt. Ondanks dat we het nu over één familie hebben, is het belangrijk dat er op gebied van veiligheid van onderwijs een goed en eenduidig beleid is en dat de gemeente het signaal afgeeft dat mensen met hun handen van anderen afblijven. De betreffende familie is betrokken in het zogenaamde laatste kansbeleid. Het college heeft eerder gesteld dat de bewuste familie nog maar één kans krijgt en dat er anders maatregelen getroffen zouden worden. Trots op Nederland en de VVD stellen het college daarom de volgende vragen:


1. Hoeveel medewerkers van scholen zijn er de afgelopen 5 jaar in de gemeente Utrecht bedreigd en/of mishandeld vanwege de uitoefening van hun functie?
2. Bent u met Trots en de VVD van mening dat scholen bij bedreiging en geweld tegen hun medewerkers altijd aangifte zouden moeten doen?
3. Welke maatregelen gaat u in de toekomst inzetten nadat er aangifte gedaan is, om veiligheid van medewerkers van de school, ouders en kinderen te garanderen.
4. Bent u bereid om tegen ouders die de sfeer op de school van het kind verpesten, maatregelen te treffen door bijvoorbeeld een gebiedsverbod in een bepaalde straal van de school op te leggen?


5. Bent u van mening dat als docenten bedreigd of mishandeld worden door ouders/familie, een school dit altijd aan bureau jeugdzorg moet melden omdat dit signaalgedrag is over de opvoeding van het kind?
6. Is in dit specifieke geval bureau jeugdzorg in kennis gesteld? Zo ja, wanneer?
7. Hebben alle scholen in Utrecht een plan conform artikel 3 van de arbeidsomstandighedenwet 2007? Zo ja, zijn hier ook regels in opgenomen met betrekking tot geweld tegen medewerkers?
8. Bent u bereid om tezamen met politie en schoolbesturen van het basis en middelbaar onderwijs om de tafel te zitten en afspraken te maken over veiligheid, aangiftebereidheid, informatie-uitwisseling en andere zaken betreffende veiligheid? Zo ja, wanneer gaat u dat doen? Zo nee, hoe wilt u hier dan verbeteringen in brengen?


9. Bent u bekend met de aanpak veilige publieke taak onderwijs van het ministerie van binnenlandse zaken?
10. Zo ja, welke maatregelen heeft de gemeente genomen om deze aanpak bekend te maken bij het Utrechtse onderwijsveld?
11. Hoeveel scholen in Utrecht zijn actief aan de slag gegaan met deze aanpak en zijn u wellicht (eerste) resultaten van deze aanpak bekend? Zo ja, wat zijn die resultaten?


12. Hoe kan het dat de gemeente niet geïnformeerd was over de bedreigingen en intimidatie door de familie waarvoor een laatste kansaanpak geldt? Bent u het met Trots en de VVD van mening dat deze informatie relevant is in zake het laatste kansbeleid, zelfs al het in de meest strikte zin niet direct woonoverlast betreft? Zo nee, waarom niet?
13. Zijn er nog andere incidenten en/of woonoverlastmeldingen geweest de laatste maanden, die direct betrekking hebben op het desbetreffende gezin? Zo ja, kunt u die kort omschrijven?


14. Bent u bereid de raad te informeren over de exacte voorwaarden van de laatste kansaanpak die op het betreffende gezin is gezet? Zo nee, waarom niet?
15. Is wat u betreft de laatste kans van de betreffende familie voorbij? Zo ja, wat gaat u doen? Indien nee, waarom niet?
16. Welke conclusie verbindt u aan het overlastgedrag van de familie en gaat u op grond van de informatie die u nu tot uw beschikking heeft actie ondernemen?
17. Wilt u op zo een kort mogelijke termijn de raad informeren over het laatste kansbeleid en onder welke voorwaarden dit plaats zou moeten vinden?
18. Kunt u de Raad informeren over de exacte status van het skaeve huse project in Utrecht en aangeven hoe veel prioriteit hieraan wordt gegeven?

---- --