Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Nieuwegein, 11 februari 2011

St. Antonius Ziekenhuis deelt innovaties met cardiologen

Live vanuit de OK kennis overdragen over hartoperaties

Vandaag komen meer dan zeventig cardiologen uit heel Nederland in het St. Antonius Ziekenhuis bijeen om kennis te nemen van de laatste innovaties rondom hartoperaties. Door middel van zes live-hartoperaties -rechtstreeks vanuit de OK of katheterisatiekamer- krijgen cardiologen de nieuwste technieken met betrekking tot hartchirurgie te zien. Technieken waar veel patiënten baat bij hebben omdat de wond zo klein mogelijk wordt gehouden en het herstel erna spoedig(er) verloopt. Het is niet voor niets dat het St. Antonius Ziekenhuis initiatiefnemer is van dit hartsymposium: het St. Antonius loopt al jaren voorop in de ontwikkelingen van hart- en vaatchirurgie. Cardiologen voeren hier jaarlijks meer dan 2000 openhartoperaties en 2700 hartinterventies uit.

In de ochtend wordt live getoond hoe een nieuw soort aortaklep wordt vervangen, hoe een mitraclip via de lies wordt geplaatst, en hoe een verkalkte aortaklep wordt verwijderd en vervangen door een endoklep, ook via de lies. Het St. Antonius voert deze laatste operatie ongeveer honderd keer per jaar uit.

Live volgen van vaatchirurgie

In de middag krijgen de cardiologen inzicht in de thoracale vaatchirurgie. Er wordt onder andere een levensbedreigende vaatverwijdering van de aorta behandeld door het plaatsen van een 'thoracale endoprothese'. Ook het plaatsen van een 'watchman device' (om stolsels te fixeren in de boezem van het hart; deze stolsels ontstaan vooral bij hartritmestoornissen) vanuit de lies wordt vanuit de operatiekamer toegelicht.

Alle ingrepen zijn operaties waarbij de wond zo klein mogelijk wordt gehouden. Dat betekent dat het herstel van de patiënt achteraf vlotter verloopt. Dit is mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van zeer specialistische hulpmiddelen en toepassingen die in het St. Antonius zijn ontwikkeld.

Techniek

Vanuit de zaal waar de deelnemers zich bevinden, is live-verbinding gemaakt met de OK en katheterisatiekamers. In totaal gaat het om zes ingrepen: drie ingrepen vanaf de katheterisatiekamers en drie vanaf de OK. De opererend chirurg of cardioloog geeft zelf verslag van zijn verrichtingen. Vanuit de zaal kunnen direct vragen worden gesteld aan de chirurg in de operatiekamer en/of de cardioloog in de katheterisatiekamer.

Tijdens de pauzes kunnen deelnemers kijken naar een unieke in 3D opgenomen hartklepoperatie van het St. Antonius. Het is de eerste keer in Nederland dat deze operatie op een OK in 3D gefilmd werd. Hiermee onderzoekt het St. Antonius of 3D-weergave van toegevoegde waarde is voor educatieve toepassingen voor cardiologen en opleidingen.



Ingezonden persbericht