Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stekker in Conn@ct.Now
Start van ICT en media- programma om meer oorlogskinderen te helpen

Den Haag, 11 februari 2011 - Met het inpluggen van een grote stekker is vanmiddag het programma Conn@ct.Now symbolisch van start gegaan. Via Conn@ct.Now worden media en ICT-middelen ingezet om nog meer kinderen in oorlogsgebieden te bereiken. Het programma is een bundeling van krachten tussen War Child, Child Helpline International (CHI), T-Mobile, TNO en RNTC for media, education and development. De directeuren van deze organisaties staken letterlijk de stekker in het programma, waardoor ze nu ook echt conn@cted zijn.

Meer oorlogskinderen nog beter bereiken en helpen: dát is het doel van alle samenwerkende partijen. Om veiligheids- of logistieke redenen zijn (voormalige) oorlogsgebieden soms moeilijk toegankelijk. Met het programma Conn@ct.Now kunnen kinderen in deze gebieden toch bereikt worden, via radio, telefoon, SMS of online. Zo kan een kindertelefoon kinderen en jongeren een uitlaatklep bieden. Ook kunnen zij radio maken of dit gebruiken om onderwijs te volgen. In combinatie met bijvoorbeeld mobiele telefonie of internet kunnen ze ervaringen uitwisselen. Zo laten kinderen en jongeren van zich horen en krijgen ze een stem.

Kennis delen
Mark Vogt, directeur War Child: "Voor ons is het cruciaal om met verschillende partijen samen te werken. Wij kunnen het niet alleen. CHI, T-Mobile, TNO en RNTC hebben allemaal hun eigen expertise en netwerken, waardoor we samen nog meer oorlogskinderen kunnen helpen."

In november 2010 zegde de Nederlandse overheid financiële steun toe aan Conn@ct.Now. Vogt: "Die toekenning is wat ons betreft een erkenning van onze samenwerkingsplannen. Het is een essentiële aanjaagpremie om de hulpverlening aan kinderen, die anders vergeten dreigen te worden, zowel kwalitatief als kwantitatief op een hoger plan te tillen. Met Conn@ct.Now hebben we nog meer middelen om kinderen en jongeren in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen. Reach the unreached!"

Nenita la Rose, directeur CHI: "CHI is trots onderdeel te zijn van Conn@ct.Now. Door samen te werken en alle communicatietechnologieën te gebruiken, kunnen we meer kinderen nog beter bereiken, ongeacht de omstandigheden waarin zij zich bevinden. Samen kunnen we het verschil maken."

Van radio tot mobiele telefoon tot "open data"
Mobiele telefoonnetwerken en zelfs internetverbindingen zijn in veel (voormalige) oorlogsgebieden vaak redelijk goed ontwikkeld. Ook radio is een populair medium. Daar springt Conn@ct.Now op in. RNTC leert kinderen radio maken, TNO adviseert over het strategisch gebruik van innovatieve ICT-middelen en T-Mobile zet haar wereldwijde ervaringen op het gebied van telecommunicatie- en internetmogelijkheden in. Het programma wordt uitgevoerd in landen waar de organisaties actief zijn, zoals Burundi, Colombia, Oeganda en Soedan.

Noot voor de redactie -