Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
12 Vragen van mevrouw P.G.E. Wijntuin
(ingekomen 1 februari 2011 en antwoorden verzonden op 11 februari 2011)

SV inzake "Roze telefoon rinkelt amper"

In november 2010 is naar aanleiding van een reeks incidenten met homodiscriminatie het telefonisch meldpunt Gay Alert ingesteld. Met het meldpunt, waar homoseksuelen naar toe kunnen bellen als zij zich bedreigd voelen of lastig gevallen voelen in hun buurt, wil de gemeente Utrecht homodiscriminatie aanpakken.

Inmiddels is het nummer een aantal maanden in gebruik en ons bereiken berichten dat het nummer tot nog toe nauwelijks is gebeld. Volgens Dagblad De Pers, is sinds de invoering van het Gay Alert op 1 november 2010, slechts één dader opgepakt en uit huis geplaatst. Dat leidt bij GroenLinks de volgende vragen


1. Bent u op de hoogte van de inhoud van het artikel? Ja.


2. Kan de burgemeester aangeven hoeveel keer is er is gebeld naar het nummer. Kunt u ook aangeven om wat de aard zijn van de klachten?

Begin november is het speciale telefoonnummer Gay Alert (030-2866700) voor beginnende problematiek, zoals pesterijen en/of discriminatie, ingesteld. Er is sinds het invoeren van het nummer, 10 keer door slachtoffers gebeld. De laatste serieuze melding dateert van 2 februari. Ook journalisten hebben 8 keer naar het nummer gebeld. Voor en met de slachtoffers is een hulpverleningstraject ingezet om het probleem op te lossen. Bij een aantal cases is gebleken dat er sprake was van daders en slachtoffers met psychische problematiek. Bij het merendeel was sprake van woonoverlast. In een enkel geval ging het om beginnende pesterijen.


3. Welke acties zijn de door de gemeente genomen na melding van deze klachten?

Wie Gay Alert belt (030-2867700), wordt tijdens kantooruren te woord gestaan door het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Utrecht. De beller wordt gevraagd naar naam, adres en telefoonnummer, zodat snel contact kan worden opgenomen. Het KCC geeft de melding met voorrang door aan de gebiedsmanager veiligheid in de betreffende wijk. Deze bespreekt de melding met het slachtoffer en overlegt met de betrokken instanties, zoals politie, woningbouwcorporaties en homobelangenorganisaties, de acties. De gebiedsmanagers Veiligheid werken conform de gemaakte afspraken om zo, met het slachtoffer, het probleem aan te pakken. In de afhandeling wordt er veel aandacht besteed aan zorgvuldigheid om te zorgen dat de klacht op de juiste plaats terecht komt en goed wordt afgehandeld. Er zijn bij een wijkprobleem immers vaak meerdere partijen betrokken. Tijdens het hele proces wordt het slachtoffer goed op de hoogte gehouden. De gebiedsmanager veiligheid is degene die daarvoor zorgt en de afstemming met alle andere partijen bewaakt. De gebiedsmanager veiligheid houdt dus ook in de gaten of elke partner doet wat is afgesproken.


4. Bent u tevreden met het aantal meldingen tot dusver. Zo nee wat gaat u eraan doen om het aantal meldingen te verhogen?

Deze vraag is niet met ja of nee te beantwoorden. Gay Alert is bedoeld om zaken in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Indien HLBT-ers geconfronteerd worden met situaties die zij zelf niet op kunnen lossen is een melding een goede manier om daarvoor aandacht te vragen. Het gaat niet om het aantal meldingen maar om de effectiviteit van het optreden.


5. Wat heeft de gemeente er aan gedaan om het Gay Alert onder de aandacht te brengen?

Bij de start is er een persbericht verstuurd dat veel media-aandacht heeft gekregen. Ook het COC en de Gaykrant hebben er aandacht aan geschonken. Met verschillende partijen hebben gesprekken plaatsgevonden. Zowel met organisaties als met individuen. Het telefoonnummer wordt opgenomen in het katern van de gemeentepagina in het Stadsblad en iedere twee maanden wordt in het stadsblad, in een apart kader, het nummer onder de aandacht van de lezers gebracht. Op de websites van de wijkbureaus wordt het nummer op de homepage geplaatst. Daarnaast zal aan organisaties worden verzocht een poster met het nummer op te hangen.


6. Vindt u deze maatregelen voldoende? Zo nee? Welke maatregelen gaat het college nog nemen om homodiscriminatie tegen te gaan.

Ja: wat de aanpak van incidenten betreft. Daarnaast wordt, naar aanleiding van het actieplan "Gewoon homo zijn in Utrecht", in de speerpuntennotitie diversiteitbeleid ingegaan op het punt van bestrijding van intolerantie ten aanzien van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (HLBT'ers). Deze notitie wordt binnenkort toegezonden aan de commissie Mens en Samenleving,

---- --