Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Heilig Landstichting, 11 februari 2011

Eerste interreligieuze ontmoeting in Museumpark Orientalis Nederlandse activiteit in het kader van World Interfaith Harmony Week (VN)

Op vrijdagmiddag 11 februari vond op Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting de World Interfaith Harmony Week lunch plaats. Hiermee verzorgde Museumpark Orientalis de Nederlandse bijdrage aan het programma van World Interfaith Harmony Week waartoe de Verenigde Naties het initiatief namen.

Dit gebeurde uitgerekend op de dag het precies 100 jaar geleden is dat de statuten voor de Heilig Land Stichting met de hand werden geschreven door Mgr. Suys, de grondlegger van de Heilig Land Stichting.

Het huidige Museumpark Orientalis wil uitgroeien tot een museum voor de vijf wereldreligies en spiritualiteit en daarnaast een platform bieden voor ontmoeting en dialoog. Uitgangspunt daarbij is vrijheid van godsdienst en wederzijds respect. De VN-resolutie sluit goed aan bij de doelstelling van het museumpark. De lunch in het kader van the World Interfaith Harmony Week was de eerste bijeenkomst voor ontmoeting en dialoog op het terrein van Museumpark Orientalis, passend binnen het nieuwe museumplan 'Museumpark Orientalis, Zinvol Beleven, 2011-2015'.

Aan de maaltijd in de Piet Gerrits-zaal van het museumpark hebben veertig gasten uit binnen- en buitenland deelgenomen. Zij vertegenwoordigden verschillende religieuze stromingen en verschillende politieke partijen, zoals CDA, PVV, PvdA en D'66. Verder waren er ambassadeurs aanwezig van onder andere Azerbeidzjan, Bosnië Herzegovina, Libanon, Nicaragua, Saudi Arabië, Soedan en Oman. De keukenbrigade van de Ambassade van Oman bood een Omaanse maaltijd aan.

Onder de sprekers waren:

* Huub Doek Voorzitter Raad van Toezicht Museumpark Orientalis
* Dries van Agt, oud-premier

* Peter Berns, directeur Museumpark Orientalis over de toekomst van Orientalis 'Towards a World Interfaith Harmony Park'
* Marlies ter Borg, auteur van 'Sharing Mary, Bible and Qur'an Side by Side'
* Ger Prick, burgemeester van de Gemeente Groesbeek

De uitwisseling was levendig en verliep in goede sfeer. Na afloop kregen de gasten nog een rondleiding op het terrein van Museumpark Orientalis langs de rijksmonumenten die op dit moment gerestaureerd worden.

VN resolutie
Op 20 oktober 2010 heeft de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarbij de eerste week van februari is uitgeroepen tot de jaarlijkse World Interfaith Harmony Week. De resolutie roept organisaties wereldwijd op initiatieven te nemen die bijdragen aan de interreligieuze dialoog (zie bijlage)

Toekomstplan Orientalis
Orientalis is een bijzondere instelling die zijn wortels heeft in het unieke religieus erfgoed van de 100-jarige Heilig Land Stichting. De bijzondere, monumentale gebouwen en beelden staan in een uitgestrekt park. In het najaar van 2010 presenteerde Museumpark Orientalis zijn toekomstplan 'Museumpark Orientalis: zinvol beleven 2011-2015'. De essentie van dit plan is de realisatie van een eigentijds museumpark voor wereldreligies en spiritualiteit dat voortbouwt op de fundamenten van het unieke religieuze erfgoed in de Heilig Land Stichting. De vrijheid van godsdienst is het centrale uitgangspunt voor het museumpark. Onder een nieuwe directie wordt gewerkt aan een nieuw, laagdrempelig Orientalis voor een groter en breder publiek.

Tijdsgewricht en interreligieuze samenleving
Aanleiding voor deze vernieuwing is de grote behoefte aan informatie en educatie op het gebied van wereldreligies en spiritualiteit in de multiculturele samenleving, zowel in Nederland als in de buurlanden Duitsland en België. Het nieuwe Orientalis wil op nationaal en internationaal niveau een toonaangevende rol spelen en ruimte bieden voor kennisoverdracht, ontmoeting, dialoog en debat. Om deze rol waar te kunnen maken zal Orientalis primair moeten investeren in de gebouwen, infrastructuur, presentaties en de publieksvoorzieningen van het huidige park. De totale investeringskosten bedragen ¤ 21 miljoen.