GE onderscheiden als National Patient Safety Organization door HHS, AHRQ

  • Medische vergissingen behouden 8ste plaats voor doodsoorzaken in de Verenigde Staten, met geschatte kosten van $29 miljard en 98.000 overlijdens per jaar. 1
  • De National Patient Safety Organization (PSO, organisatie voor de veiligheid van patiёnten)van GE zal een van de grootste organisaties voor de veiligheid van patiёnten in het land zijn.
  • De PSO van GE zal artsen bijstaan in het verhogen van de veiligheid van patiёnten, door bij risico te wijzen op de worteloorzaken en een gemeenschap op te bouwen die samenwerkt om deze risico's te verminderen.
  • De PSO van GE vormt een combinatie van de capaciteiten van MERS, een algemeen medisch 4de generatie platform voor het rapporteren van medische gebeurtenissen, SAS, toonaangevend wereldwijd in geavanceerde analyse, en de expertise op het gebied van de veiligheid van de patiёnt van Healthcare Performance Solutions (gezondheidsprestatieoplossingen)van GE.
BARRINGTON, Ill.--(BUSINESS WIRE)-- 20110211 --

De Secretary of Health and Human Services (HHS, secretaris van gezondheid en humane diensten) heeft de Nationale National Patient Safety Organization GE-MERS GE PSO) onderscheiden als deel uitmakend van het Patient Safety Organization (PSO) programma van de Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ). Met deze federale certificering behoort GE Healthcare Performance Solutions nu tot de toonaangevende gezondheidsorganisaties in de hele Verenigde Staten, die er naar streeft risico's in de gezondheidszorg te verminderen. De PSO van GE biedt haar leden een uniek rapportageplatform waarop leden gemeenschappelijke medische gebeurtenissen kunnen uitwisselen, met allesomvattende gegevensanalyse en ondersteunend advies om de worteloorzaken van risico te identificeren. Hiermee kunnen ziekenhuizen duurzame verbeteringen op het gebied van veiligheid aanbrengen. De GE PSO heeft 16 oprichters die lid zijn, en is een van de grootste nationale PSO’s met expansieplannen voor het inlijven van meer ziekenhuizen in de Verenigde Staten.

“Er is al meer dan tien jaar verstreken sinds het Institute of Medicine een invloedrijke oproep heeft gedaan om het aantal kostbare medische vergissingen te verminderen. Door deze vergissingen overlijden ieder jaar in de Verenigde Staten bijna 100.000 personen; beperkingen in rapportage van gevallen leiden echter vaak tot belemmering van vooruitgang naar deze doelstelling,” aldus Jan De Witte, President en CEO, GE Healthcare Performance Solutions. “Bij Performance Solutions beschikken wij over de noodzakelijke elementen – rapportage, analyse en advies - zodat ziekenhuizen meetbare en duurzame verbeteringen kunnen aanbrengen voor de veiligheid van de patiёnt. Performance Solutions gaat een lange termijn verbintenis aan voor kostenvermindering, kwaliteitsverbetering en grotere toegankelijkheid. Wij zullen blijven investeren in technologische capaciteiten en programma's om de algemene prestatie te verbeteren.”

"Wij zijn verheugd dat de GE PSO deze onderscheiding heeft verdiend," aldus David R. Gifford, Director of Health, Rhode Island, MD, MPH. “Als een van de oprichters en leden van de GE PSO, spant de groep van Rhode Island ziekenhuizen zich onvermoeibaar in ter verbetering van de veiligheid en kwaliteit van de patiёnt. Met deze benoeming worden onze ziekenhuizen in staat gesteld informatie te verzamelen, en beleidsmaatregelen en normen voortdurend te herzien en evalueren. Dit leidt tot de verbetering van de patiёntenzorg in deze staat."

Opgericht door het Congres in 2005, dienen de PSO's als onafhankelijke, externe entiteiten voor het verzamelen, analyseren en toevoegen van informatie over gebeurtenissen met betrekking tot de veiligheid van de patiёnt. Met deze onderscheiding worden gezondheidsverleners door de GE PSO van vertrouwelijk advies gediend opdat zij de risico's bij het verlenen van zorg aan patiёnten kunnen begrijpen en minimaliseren.

Een belangrijke factor is dat de PSO's geёvalueerd worden op de kwaliteit van de verzamelde gegevens en de verleende kennis. De PSO van GE onderscheidt zich door zijn manier waarop het gegevens vastlegt en deze analyseert. De gegevens worden vastgelegd door middel van MERS, een op het web gebaseerd systeem voor het rapporteren van gebeurtenissen, waar alle leden gebruik van maken. Met behulp van MERS kunnen leden niet alleen een groter aantal rapporten van gevallen en bijna-missers vastleggen, maar ook meer gegevens in ieder rapport vastleggen. Het resultaat is een krachtige reeks van gegevens die in de PSO wordt toegevoegd en veilig opgeslagen.

De PSO van GE is een partnerschap aangegaan met het SAS Institute Inc. voor het creёren van de noodzakelijke infrastructuur voor het desidentificeren en analyseren van de gegevens die door middel van MERS zijn vastgelegd. Dankzij de wereldbekende analytische hulpmiddelen en expertise van SAS voor het integreren van gegevens kan de GE PSO informatie identificeren en delen met zijn leden.

De PSO van GE zal inzicht verschaffen aan ziekenhuisdirecteuren, gezondheidsverleners en beleidsmakers en hen bijstaan in het kenmerken en isoleren van factoren die aan medische vergissingen bijdragen. De PSO zal zich vooral richten op de complexe worteloorzaken van risico. Bijvoorbeeld, welke milieufactoren zouden gevolgd moeten worden ter vermindering van risico bij een zekere procedure? Hoe kunnen sommige leden op geslaagde wijze de tarieven van een ventilator bij longontsteking verlagen? Waarom hebben anderen minder succes?

“Ziekenhuizen worden door veel deelstaatregeringen en verzekeringsmaatschappijen verzocht over gevallen van de veiligheid van patiёnten te rapporteren, maar de programma's zijn over het algemeen niet gestructureerd voor het bieden van follow-up informatie of het verwerken van ondersteuning bij verbetering,” zei Kathy Martin, Managing Director, GE PSO, GE Healthcare Performance Solutions. “Wat de PSO van GE bijzonder maakt, is de mogelijkheid waarover deze beschikt om de risico's van schadelijke vergissingen bij patiёnten te onderstrepen. Wij hebben de PSO opgericht voor het creёren van nieuwe kennis door ieder lid eerst een algemeen rapportagesysteem van gebeurtenissen te bieden waarbij gegevens op de meest overvloedige wijze worden opgeslagen. Vervolgens hebben wij de gegevensbank op dusdanige manier georganiseerd dat wij de SAS-hulpmiddelen en de expertise van onze leden kunnen toepassen om zo informatie over kritieke situaties te kunnen vinden. De schadelijke risico's zijn systematisch, veelzijdig en complex. Wij geloven dat door middel van deze benadering wij hen kunnen begrijpen zodat onze klanten naar een veilige patiёntenomgeving kunnen streven.”

Van de leden en oprichters bevinden zich er dertien in Rhode Island. De Lifespan Health System en verbonden ziekenhuizen zijn samengegaan in de Vereniging van ziekenhuizen van Rhode Island : Rhode Island Hospital, The Miriam Hospital, Newport Hospital en Bradley Hospital. Ook de CharterCARE Health Partners, bestaande uit het Roger Williams Medical Center en Our Lady of Fatima Hospital hebben zich bij deze inspanning gevoegd. Overige HARI-leden zijn Landmark Medical Center, The Westerly Hospital, South County Hospital en Memorial Hospital of Rhode Island. Andere leden van Rhode Island zijn de Care New England Hospitals voor vrouwen en kinderen, Butler, en Kent. Overige leden en oprichters zijn het Roseland Community Hospital in Chicago, Illinois; Norwegian American Hospital in Chicago, Illinois; en Nix Health in San Antonio, Texas.

“De ziekenhuizen van Rhode Island hebben onvermoeibare inspanningen getoond voor de veiligheid en kwaliteitsverbetering ten behoeve van de patiёnt,” verklaarde Ed Quinlan, president, Hospital Association van Rhode Island. “Onze betrokkenheid bij een organisatie voor de veiligheid van de patiёnt is een nieuwe inspanning in een reeks van voorbeelden waarbij ziekenhuizen zich verbinden tot het samenwerken en delen van de beste praktijken om de zorg te verbeteren. Wij zien ernaar uit om met de GE PSO te werken en gebruik te maken van de ultra-moderne technologie, zodat gegevens over verbeteringen verwerkt kunnen worden om dit belangrijke onderwerp aan te pakken.”

Over GE Healthcare:

GE Healthcare levert transformationele medische technologieën die vorm geven aan een nieuw tijdperk van patiëntenzorg. De grote deskundigheid van GE Healthcare op het gebied van medische beeldvorming en informatietechnologie, medische diagnostiek, patiëntenbewakingssystemen, de ontdekking van geneesmiddelen en oplossingen voor het vervaardigen van biofarmaceutica, prestatieverbetering en prestatie-oplossingen helpen onze klanten om betere zorg te bieden aan meer mensen in de hele wereld, en tegen lagere kosten. Ook gaan wij partnerschappen aan met toonaangevende gezondheidsinstellingen, omdat wij ernaar streven een hefboomeffect te bieden voor de noodzakelijke wijzigingen in globaal beleid, voor een succesvolle overgang naar duurzame gezondheidssystemen.

Onze “healthyimagination” visie voor de toekomst nodigt de wereld uit ons op deze reis te vergezellen, waarbij wij voortdurend vernieuwingen ontwikkelen die gericht zijn op het verminderen van kosten, verhogen van toegang en verbeteren van kwaliteit wereldwijd. GE Healthcare heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en is een onderdeel van General Electric Company (NYSE:GE). Over de hele wereld zetten zijn medewerkers zich in om gezondheidszorgverleners en patiënten in meer dan 100 landen van dienst te zijn. Voor meer informatie over GE Healthcare, kijk op onze website www.gehealthcare.com.

Voor het meest recente nieuws, ga svp naar http://newsroom.gehealthcare.com.

Over de The Hospital Association van Rhode Island:

De Hospital Association van Rhode Island (HARI) is een handelsorganisatie actief over de hele staat en helpt de hierbij aangesloten ziekenhuizen om aan de gezondheidsbehoeften van Rhode Island tegemoet te komen. De vereniging doet dit door middel van belangenbehartiging, vertegenwoordiging, onderwijs en diensten. HARI vertegenwoordigt tien ziekenhuizen in de staat van Rhode Island die allesomvattende, hoge kwaliteits gezondheidsdiensten verlenen aan personen in Rhode Island en het zuidoosten van New England.

Over SAS:

SAS is toonaangevend in zakelijke, analytische software en diensten. Het is de grootste, onafhankelijke vendor op de bedrijfsintelligentiemarkt. Door middel van zijn vernieuwende oplossingen die binnen een geïntegreerd raamwerk worden geleverd, staat SAS op meer dan 50.000 sites zijn klanten bij prestaties te verbeteren en waarde te leveren door het sneller nemen van beslissingen. Sinds 1976 biedt SAS zijn klanten wereldwijd THE POWER TO KNOW®.

Over MERS:

MERS International, oorspronkelijk opgericht in Nederland met een Amerikaanse dochteronderneming in New York, is gespecialiseerd in de verbetering van patiёntenzorg door middel van vernieuwende, op informatie gebaseerde oplossingen voor de veiligheid van de patiёnt. MERS International is de exclusieve licentiehouders van een robuust en erkend systeem voor het rapporteren van medische gevallen en werd eerst ontwikkeld op de Columbia University. Nu is MERS geïnstalleerd op meer dan 40 gezondheidsinstellingen over de hele Verenigde Staten. Door middel van systematische verzameling, onderzoek, communicatie, rapportage en navolging van informatie over bijna-missers en werkelijke gebeurtenissen, is MERS voor gezondheidsverleners en organisaties de drijfveer om de veiligheid en kwaliteit van de zorg aan de patiёnt te verbeteren.

1 Statistieken van het novemberverslag 1999 van het Institute of Medicine (IOM) “Vergissen is menselijk”

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
GE Healthcare
Britta Barrett, 203-400-1892
Britta.Barrett@ge.com
of
Wendy Ryan, 781-684-6658

Wryan@schwartzcomm.com

Ticker_symbol NYSE:GE