Artis

zondag 13 februari 2011
13:00 - de Collegezaal
olifantenactiviteit

In deze lezing geïnspireerd door Valentijnsdag vraagt Artis-biologe Charlotte Vermeulen zich verwonderd af hoe olifanten zich überhaupt kunnen voortplanten. Niet alleen is de paring technisch een lastige klus, hoe vind je als stier op tijd een vruchtbare olifantenvrouw?

Het bevruchten van een olifantenvrouw is niet zo eenvoudig. De vrouwen leven in een matriarchale vrouwenkudde samen met hun jongen, terwijl de olifantsstieren meestal alleen leven. Deze zogenaamde bullen zwerven rond tussen de verschillende kuddes op zoek naar paringsbereide dames.

Olifantenvrouwtjes zijn per ovulatiecyclus van gemiddeld 16 weken echter maar 2 dagen vruchtbaar. Olifantsstieren moeten hen dus tijdig vinden om snel op het juiste moment met ze te kunnen paren. Niet alle stieren beheersen de kunst van het paren. De S-vormige vagina maakt de paring op zich een technisch lastige klus. Jonge stieren leren het door ervaren mannen te observeren, of door op oudere vrouwen te oefenen.

Hoe werkt dit in de praktijk en hoe gaat dat in dierentuinen? Olifant Nikolai heeft als rondreizende bul in diverse dierentuinen al voor nageslacht gezorgd en beheerst blijkbaar de kunst van het paren voldoende. Olifantsvrouw Thong Tai in Artis is nu weer drachtig van hem.