Landschap Noord-Holland

Heiloo, 1 februari 2011

Het landschap van Den Helder is heel bijzonder
Een wandeling door de geschiedenis van de stad

Op zondag 13 februari maken de gidsen van Landschap Noord-Holland van 10.00-14.00 uur een wandeling in de omgeving van Den Helder.

We wandelen door duinen en polders op zoek naar sporen uit het verleden. Vroeger stond langs de kust een vuurkorf als baken voor de scheepvaart. Er lag ook een galgenveld waar zware misdadigers ter dood werden gebracht. De lijken liet men hangen tot ze spontaan van de galg vielen... De stad kent een lange militaire historie met verdedigingswerken uit de Franse tijd en van de Duitse bezetters. Er zijn ook unieke verdedigingswerken van Nederlandse herkomst, zoals de Batterij Helsdiep in de Grafelijkheidsduinen. Al deze fortificaties zijn waardevol als tastbare herinneringen aan ons verleden. We nemen ook een kijkje op het kerkhof van Huisduinen. Hier liggen walvisvaarders begraven en er is een historisch Joods onderdeel. Aanraders bij deze zwerftocht: Een verrekijker, iets te eten en te drinken en het liefst waterdicht schoeisel.

Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of telefonisch op 0223-612555. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. Vertrekpunt bezoekerscentrum De Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 9-11, 1793 BW Den Helder.

De Helderse kust in de vorige eeuw, foto Beeldbank Helderse Historische Vereniging