Gemeente Leudal


Nieuws

Cursussen preventie en gerichte bestrijding zwarte rat

Logo bestrijding zwarte rat

Acht Limburgse gemeenten gaan samen met het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) cursussen organiseren bedoeld om de overlast van de zwarte rat tegen te gaan. De avondopleidingen vloeien voort uit een enquête eind 2010 in de gemeenten Peel en Maas, Weert, Roermond, Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen, Leudal, Nederweert en Beesel. Bijna een kwart van de ondervraagden gaf aan behoefte te hebben aan gerichte informatie over preventie en bestrijding van de zwarte rat.

Gezamenlijk

In september 2010 sloeg een aantal Midden- en Noord-Limburgse gemeenten, LLTB, KAD en de provincie Limburg de handen in elkaar om de overlast van de zwarte rat in kaart te brengen. De samenwerking moest leiden tot een gezamenlijke aanpak van het dier. Eerder vonden in Nederweert en Leudal met succes projecten plaats op het gebied van het in kaart brengen en bestrijden van de zwarte rat.

Nulmeting

De eerste actie was een enquête in het gebied om een beeld te krijgen waar de rat zich overal bevond. Deze informatie was namelijk nog niet voorhanden. Uit de enquête bleek dat de zwarte rat in alle Midden-Limburgse gemeenten voorkomt, zowel (bij agrarische bedrijven) in het buitengebied als in de dorpen en steden bij de mensen thuis. Een kwart van de ruim 1.400 ondervraagden had het diertje in 2010 gesignaleerd.

Gericht

Ondernemers en burgers gaven aan behoefte te hebben aan gerichte informatie over preventie en professionele ondersteuning bij de bestrijding. Bijna een kwart van de ondervraagden was daarnaast bereid een cursus te volgen om zo zelf een bijdrage te leveren aan het beheersen van de overlast. De bestrijding van de zwarte rat vereist specifieke deskundigheid en ervaring en is per situatie verschillend.

Ervaring

Om aan deze behoefte tegemoet te komen organiseren de samenwerkende gemeenten en het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) in februari een zestal cursusavonden. Deelnemers aan de cursus worden aan de hand van foto's en films onder andere uitgelegd hoe de zwarte rat leeft en hoe het diertje te bestrijden is. Tevens worden bestrijdingsmethoden getoond. De cursus wordt gegeven door een ongediertebestrijder met ruim 20 jaar ervaring in het bestrijden van de zwarte rat en is praktijkgericht. Onderstaand een overzicht van data en locaties waar de cursusavonden plaatsvinden:

* Maandag 14 februari Haazehoof te Ospel

* Woensdag 16 februari Baexheimerhof te Baexem
* Donderdag 17 februari Biej de Vogel / Le Village te Montfort
* Woensdag 23 februari Biej de Vogel / Le Village te Montfort
* Donderdag 24 februari De Houbereij te Panningen
* Vrijdag 25 februari Haazehoof te Ospel

Aanmelden

De cursusavonden zijn in eerste instantie bedoeld voor deelnemers aan de enquête die aangaven behoefte te hebben aan professionele ondersteuning. Zij krijgen ook een persoonlijke uitnodiging. Geïnteresseerden die de vragenlijst niet hebben ingevuld en alsnog interesse hebben kunnen dit kenbaar maken via
ongediertebestrijding@leudal.nl. Bij voldoende aanmeldingen zal daarvoor een extra avond worden georganiseerd. De kosten voor de cursus bedragen EUR 59,50 incl. BTW, per deelnemer. Er geldt een maximum aantal deelnemers per cursus. Is een avond vol, probeer dan een andere datum.