Provincie Utrecht

Van wekenlang workshops tot een jaar lang Culturele Hoofdstad

Welke plannen heeft Utrecht als kandidaat voor Culturele Hoofdstad 2018? Op 14 februari presenteren Gemeente en Provincie Utrecht op het ROC Midden Nederland hun visie en thematiek. Deze zijn gebaseerd op gesprekken met honderden Utrechters. Een avond met interviews, columns en filmfragmenten met onder andere Edwin Jacobs, Ine Gevers, Paul Schnabel. Een oproep aan alle Utrechters om samen een overtuigend programma te ontwikkelen.

De komende dertig jaar groeit Utrecht als geen andere stad in Nederland. Utrecht verandert van provinciestad in een Europese middelgrote metropool rond het jaar 2040. De grote uitdaging voor stad en regio is: hoe blijf je groeistuipen de baas en houd je oud en nieuw (bewoners, wijken, gebouwen, natuur, cultuur) in balans? Utrecht als Culturele Hoofdstad van Europa is een eenmalige kans om de culturele uitdaging waar Utrecht voor staat groots aan te gaan en alle creatieve krachten te verenigen.

Voor en door Utrechters
In 2010 zijn er tientallen workshops georganiseerd waaraan ruim zevenhonderd Utrechters (o.a van culturele en educatieve instellingen) deelnamen. Er werd van gedachten gewisseld over de kracht en de kansen van Utrecht en de mogelijke richting en invulling van Utrecht als Culturele Hoofdstad. Op basis van al deze input is er een eerste visie en thematiek ontwikkeld. Op 14 februari leggen we deze voor aan de groeiende groep - inmiddels ruim duizend - geïnteresseerde deelnemers. Dit luidt een nieuwe fase in waarbij we, samen met anderen, in werkconferenties de themalijnen concreet gaan invullen.

Tal van sprekers
Burgemeester Wolfsen en Commissaris van de Koningin Robbertsen leiden de avond in. Ine Gevers (curator "Niet normaal"), Paul Schnabel (SCP) en Edwin Jacobs (Centraal Museum) reflecteren vanuit hun eigen invalshoek op de thematiek. Ook componist Merlijn Twaalfhoven, Leonard Geluk (ROC), Appie Alferink (ZIMIHC), Jan Oosterman (DHV), Jeanine Vlastuin (Amadeus Lyceum) en Hildegard Draaijer van DOX dragen bij aan de avond. Presentator is Pepijn Nicolas; stichting Vrede van Utrecht organiseert de presentatie.

Culturele hoofdstad 2018
Elk jaar voeren twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. In 2018 zijn een stad in Nederland en Malta aan de beurt. Behalve Utrecht zijn er vier andere kandidaten: Den Haag, Brabant Stad, Maastricht en Friesland. Almere heeft een burgerinitiatief. Eind 2013 is, na de jurybeoordeling, bekend welke stad de titel krijgt.

Op de hoogte blijven?
Kijk op Utrecht2018.nl, meldt u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief Utrecht2018, of volg ons via Facebook en Twitter.

Presentatie
Datum: 14 februari. Deuren open: 19u30, aanvang: 20uoo/ ROC Midden Nederland, Amerikalaan 109, Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 11 februari aanmelden via: info@utrecht2018.nl

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11