Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Actualiteitslezing: Actuele ontwikkelingen in Egypte

door M&C

Studium Generale

14 februari 2011 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183B, Delft

door Bertus Hendriks

Het nieuws wordt gedomineerd door de ontwikkelingen in Noord Afrika. Eerst in Tunesie en daarna in Egypte vraagt het volk om een nieuwe regering en meer vrijheid. Dictatoriale regimes, al dan niet gesteund door het Westen, maar allemaal met koloniale verledens. Hoe moeten die ontwikkelingen in perspectief worden geplaatst? Wat zijn de actuele ontwikkelingen en wat mogen we verwachten in de nabije toekomst? Wordt die toekomst bepaald door economische of religieuze motieven? Hoe komt het toekomstige politieke bestel er uit te zien: wordt het een regering naar Turks model of naar Iraans model? Wat zijn de huidige Westerse belangen met Egypte en in hoeverre speelt Amerika een cruciale rol? Wat betekent een en ander voor de regio, en dan met name het Israel-Palestina conflict; de vrede tussen Israel en Egypte was immers een stabiliserende factor?!

Bertus Hendriks is Midden- Oosten-deskundige van het Instituut Clingendael en veel gevraagd om de actualiteiten op radio en TV van commentaar te voorzien.
Mocht Hendriks vanwege de actualiteit naar Hilversum geroepen worden dan zal de lezing worden verplaatst naar een ander moment.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl