Maandag: aftrap acties openbaar vervoer

10/02/2011 17:49

ABVAKABO FNV

Persuitnodiging, 10 februari 2011

Wat? Start acties tegen aanbesteding en bezuinigingen in het openbaar vervoer

Waar? Tramremise, Lekstraat, Amsterdam (ingang aan de Kromme Mijdrechtstraat 25)

Wanneer? Maandag 14 februari 2011, 06.45 uur

Maandag: aftrap acties openbaar vervoer

Cohen, Roemer en Sap ondersteunen acties

Leden van de verschillende vakbonden in het stadsvervoer van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam geven maandagmorgen gezamenlijk het startsein voor acties in het openbaar vervoer in de drie steden. Bij de tramremise aan de Lekstraat steken de vakbonden de actievoerders een hart onder de riem. Ook Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) sluiten zich later die ochtend aan bij de actievoerders.

Gedurende drie dagen is maandag 14 februari in Amsterdam, dinsdag 15 februari in Den Haag en woensdag 16 februari in Rotterdam minder openbaar vervoer dan gewoonlijk. De vakbonden laten deze dagen zien hoe het openbaar vervoer eruit ziet als het kabinet, gesteund door de PVV, zijn plannen doorzet. De combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen zullen er dan toe leiden dat er over 2 tot 3 jaar ongeveer 40 procent minder aanbod van trams, bussen en metro's is. Ook de veiligheid in het openbaar vervoer loopt dan aanzienlijk terug.

De bonden realiseren zich dat deze acties overlast geven voor de reiziger, maar rekenen op begrip. Immers, nu ondervinden reizigers slechts een dag hinder van vermindering van het openbaar vervoer. Wanneer het kabinet de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer en grote bezuinigingen doorzet, dan is dit over twee jaar echter dagelijkse praktijk.

Om ook alle reizigers hiervan te doordringen, delen leden van de vakbonden maandag ook flyers uit rond het Centraal Station. Enerzijds om begrip te vragen voor de acties, anderzijds om de gevolgen van de kabinetsplannen voor het stadsvervoer uit te leggen. Ze krijgen daarbij rond 09.30 uur ondersteuning van Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks). Ook de fractievoorzitters van deze partijen willen het belang van kwalitatief stadsvervoer benadrukken en ondersteunen de actie.