GroenLinks

Sap in actie tegen kaalslag openbaar vervoer

Vrijdag 11 februari 2011, 12:22u - Jolande Sap

* Amsterdam

* openbaar vervoer

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is maandag 14 februari in Amsterdam en Leiden om OV-reizigers een hart onder de riem te steken. Op deze dag verzet het GVB-personeel zich tegen de voorgenomen forse bezuinigingen in het Amsterdamse Openbaar vervoer, die op lopen tot 80 miljoen euro. De actie met GVB-personeel vindt plaats tussen 09.00 en 10.00 uur in de centrale hal van Amsterdam CS. Om 16.30 uur deelt Sap valentijnskaarten uit aan reizigers op Leiden CS.

De plannen van de regering betekenen een kaalslag voor het openbaar vervoer in Amsterdam en andere steden in Nederland. Sap spreekt reizigers en het GVB-personeel toe over het belang van goed openbaar vervoer en de onbegrijpelijke keuze om 120 miljoen euro te bezuinigen op het openbaar vervoer in Nederland.

Sap: "Als de bezuinigingen doorgaan zal de kwaliteit van het openbaar vervoer in Nederland fors moeten inboeten. Deze bezuiniging zorgt ervoor dat het openbaar vervoer moet bloeden voor de asfaltambities van dit kabinet en dat het verkeer gaat vastlopen in de steden. Er is geen ontkomen meer aan dat dan diverse bus- en tramlijnen worden geschrapt. Daarom is nu het moment daar om in actie te komen. Iedereen moet weten wat de gevolgen van dit kabinetsbeleid voor het openbaar vervoer zijn. Reizigers moeten ook weten dat zij op 2 maart naar de stembus kunnen gaan om deze rampzalige plannen te stoppen. Een stem op GroenLinks is een stem voor goed openbaar vervoer."

Naast Sap is ook GroenLinks-raadslid Fjodor Molenaar, woordvoerder openbaar vervoer van de Amsterdamse fractie, aanwezig om te protesteren tegen de keiharde bezuinigingen. Molenaar: "Amsterdam moet alles op alles zetten om te voorkomen dat OV-reizigers de auto in worden geduwd, met alle negatieve gevolgen voor de verkeersdoorstroming, de bereikbaarheid van de stad en de luchtkwaliteit tot gevolg."

Ook in de rest van Nederland voert GroenLinks op 14 februari actie voor beter openbaar vervoer en tegen de kabinetsbezuinigingen, die niet beperkt blijven tot de grote steden. Maarliefst 67 GroenLinks-afdelingen delen op deze Valentijnsdag een kaart en wat lekkers uit aan de OV-reizigers om aandacht te vragen voor de positie van het openbaar vervoer.

Voor GroenLinks is openbaar vervoer één van de kernthema's tijdens de provinciale verkiezingen. GroenLinks wil juist investeren in extra spoorcapaciteit, goede busverbindingen en modern en comfortabel openbaar vervoer zoals lightrail en trams. Nederland is een dichtbevolkt land, dat vraagt om goed openbaar vervoer.