Gemeente Den Haag

Op Valentijnsdag actie tegen huiselijk geweld

Gepubliceerd: 11 februari 2011 Laatste wijziging: 11 februari 2011

Op Valentijnsdag, maandag 14 februari, wordt aandacht gevraagd voor de slachtoffers van huiselijk geweld. In Den Haag geeft wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) de aftrap van een campagne.

Taboe

Slachtoffers van huiselijk geweld krijgen aandacht op een negatieve manier: geen liefde, maar scheldpartijen of klappen. Op Valentijnsdag wordt daarom het startschot gegeven van de actie 'Maak er weer een feest van. Stop huiselijk geweld'. Wethouder Baldewsingh: 'Huiselijk geweld is nog steeds een taboe en dat willen we doorbreken. Praat erover, kom in actie. Dat is onze boodschap'.

Campagne

Medewerkers van Stichting Wende (Steunpunt Huiselijk Geweld en opvang en aanpak Huiselijk Geweld) delen op de stations CS en Hollands Spoor in Den Haag maandag van 7.00 tot 9.00 uur folders uit aan reizigers. Wethouder Baldewsingh is om 8.30 uur aanwezig op CS (bij lijn 17).

Meldingen in Den Haag

In Den Haag waren er in 2010 bij het Steunpunt Huiselijk Geweld 1426 meldingen en zijn er 262 huisverboden opgelegd. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Onderzoek heeft uitgewezen dat 9 % van de Nederlanders ooit te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld. Voor Den Haag gaat het dan om ongeveer 45.000 Hagenaars.

Cijfers over huiselijk geweld


* 1 op de 3 moorden in Nederland wordt veroorzaakt door huiselijk geweld.

* Meer dan 200.000 mensen zijn slachtoffer van ernstig huiselijk geweld.

* 3 van de 4 slachtoffers zijn vrouw.

* 1 op de 8 slachtoffers is onder de 18 jaar.
* In 50 % van de gevallen wordt ook het huisdier mishandeld.