Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Koninklijke onderscheiding voor echtpaar Verhoogh

14 februari 2011 - Aan de heer en mevrouw Verhoogh uit Voorburg is vrijdag 11 februari door burgemeester Hans van der Sluijs een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het echtpaar Verhoogh (84 en 78 jaar) is sinds het begin van de jaren 70 intensief betrokken bij de Vrijzinnige Kerken, de Hoeksteenkerk te Voorburg en bij het onderwijs voor doven en slechthorenden in Libanon, Jordanië en Egypte. Samen steunden zij met de Stichting Allah Kariem het werk van Pater Andeweg uit Voorburg, die begin jaren 70 in Jordanië zijn eerste school voor dovenonderwijs oprichtte.

De door hen opgezette fondsenwervingsacties stelden Pater Andeweg in staat zijn werk te continueren en verder uit te bouwen. Zodoende kon onder andere in 1995 in Nederland de Stichting `Andeweg Mediterranean Training for the Deaf 'worden opgericht, kortweg het AMT. Wim Verhoogh werd voorzitter en Meta Verhoogh secretaris.

Toen Pater Andeweg in 1999 (veel te vroeg) overleed hebben zij onverwijld zijn werk voortgezet. In 2002 nam het bestuur de moeilijke beslissing om te stoppen met de ondersteuning van het AMT, maar door te gaan met de ondersteuning van één van de leerlingen die de school had voortgebracht, dr Hussein Ismail, beoogd opvolger van Pater Andeweg. Met de hulp van het AMT was de heer Ismail, hij is zelf doof, in staat om een nieuwe school in Baabda in Libanon te stichten, the Learning Center for the Deaf. Op deze school leren kinderen zich niet alleen in het maatschappelijk leven bewegen maar worden ook op middelbaar schoolniveau klaargestoomd voor het volgen van academische opleidingen.

Het echtpaar Verhoogh is ruim 35 jaar als vrijwilliger werkzaam bij de Hoeksteenkerk te Voorburg. Zij zijn beiden vervangend koster geweest in het kader van het kerkmeesterschap. Dragende krachten bij paasmaaltijden, kerst, avondmaal etc.

De heer Verhoogh heeft lange tijd in de pastorale - diaconale commissie gezeten en was van 1989 tot 2000 secretaris van de Vereniging Vrijzinnig Godsdienstigen en tot 2003 kerkmeester. Daarna bleef hij actief in de vereniging, verzorgde de publiciteit en heeft zich zeer ingespannen voor de nieuwbouw van de kerk.

Mevrouw Verhoogh was onder andere van 1982 tot 2007 redacteur van het maandblad van de Vrijzinnige Kerken. Zij heeft bezinningsbijeenkomsten georganiseerd met bekende sprekers zoals Jos Brink, majoor Bosshardt, Johan Stekelenburg en vele anderen.

Mevrouw en mijnheer Verhoogh zijn vanaf het begin van de jaren zeventig vrijwilligers die een groot deel van hun vrije tijd ten dienste hebben gesteld van hun medemens en van de samenleving, en in het bijzonder aan het kerkenwerk en het onderwijs voor doven en slechthorenden in het Midden-Oosten.

Twee vrijwilligers die in de samenleving beslist een voorbeeldfunctie vervullen.