Ministerie van Economische Zaken

SchuldPreventiewijzer online


Datum:

14 februari 2011

Gemeenten en andere schuldhulpverlenende organisaties hebben de afgelopen decennia veel eigen kennis en ervaring opgebouwd op het terrein van schuldhulpverlening en vergelijkbare preventie-instrumenten ontwikkeld. De SchuldPreventiewijzer bundelt de kennis en krachten en biedt een platform voor het uitwisselen van ervaringen en instrumenten. Hiermee wordt voorkomen dat partijen steeds opnieuw het wiel uit moeten vinden.

De SchuldPreventiewijzer bestaat uit twee delen. Een beleidspublicatie in de vorm van een handzaam boekje met een praktisch stappenplan, waarin aandacht wordt besteed aan zowel de achtergronden van gedrag, het belang van het voorkomen van schulden, de effectiviteit van preventie en de praktische aanpak en mogelijkheden. Daarnaast is er een database ontwikkeld met talloze voorbeelden van activiteiten en materialen op het terrein van schuldpreventie. De database is toegankelijk via de websites van Wijzer in geldzaken, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, MOgroep W&MD/LOSR, Divosa, NVVK, Nibud en de VNG. Hiermee onderstrepen de initiatiefnemers het collectieve belang van het voorkomen van financiële problemen en het nut van een doordacht beleid voor schuldpreventie. Geïnteresseerden kunnen de database ook rechtstreeks benaderen via www.schuldpreventiewijzer.nl


* In 2010 hadden 1,89 miljoen huishoudens (26,7% van alle huishoudens) met minimaal één van de onderscheiden vormen van betalingsachterstanden te maken. Het gaat dan om achterstallige rekeningen om financiële redenen, krediet of lening, afbetalingsregeling, vaak of regelmatige roodstand en creditcardschulden. Dit bleek uit de Monitor Betalingsachterstanden 2010 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.