CDA


Nieuws
Enthousiaste vrijwilligers zorgen voor mooi landschap en onderhoud natuur in Gelderland
maandag 14 februari 2011

Afgelopen zaterdag heeft het CDA twee initiatieven bezocht die beiden laten zien hoe vooral enthousiaste bewoners zelf verantwoordelijkheid nemen voor het onderhoud van het landschap en de natuur in hun omgeving.

Het eerste bezoek in stromende regen was aan de âMarke Gorsselse Heideâ in Eefde. Het tweede bezoek betrof de praktijkdag âHeggen vlechtenâ georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Â

Gorsselse Heide
De particuliere Stichting âMarke de Gorsselse Heideâ is na de aankoop van het voormalige defensieterrein in 2009 al enthousiast aan de gang om met veel vrijwilligers de natuur te onderhouden.

Voor het Natuurherstelplan â een voorwaarde voor de aankoop - zijn gedetailleerde eenmalige inrichtingsmaatregelen voorgeschreven. De Stichting wacht met smart op een subsidie om dit te kunnen uitvoeren. Doordat ze heen en weer worden geslingerd tussen rijk en provincie, hebben ze de subsidieaanvraag nog steeds niet kunnen indienen.

De aankoop van de Gorsselse Heide was de eerste keer dat een terrein met de bestemming natuur is overgedragen aan een particuliere organisatie. Wanneer je dit doet, dan hoort daarbij ook de consequentie dat je met een subsidie het eenmalige Natuurherstelplan financieel mogelijk maakt.

Het CDA heeft toegezegd zich sterk te maken voor de benodigde subsidie voor het natuurherstel. De overheid behoort zich als een betrouwbare partner te gedragen.

Meidoorn heggen vlechten
In de uiterwaarden van Brummen leerden vrijwilligers afgelopen zaterdag het ambacht van meidoorn heggen vlechten van de Stichting Heg en Landschap. Samen met leden van de afdeling Brummen bezocht ondergetekende deze praktijkdag.

Het is prachtig om te zien hoe het behoud van cultuurhistorie en het werken aan een prachtig landschap in de praktijk samengaan. Geconstateerd is dat het vlechten van meidoornheggen zoals ze dat vroeger als perceelsafrastering deden, ook echt een ambachtelijk vak is.

Activiteiten voor het behoud van het fraaie en diverse landschap in Gelderland op deze manier verdienen alle steun.

Jaap Uenk, kandidaat-Statenlid