ChristenUnie



Lezing Gert-Jan Segers 'God anno Nu'

godannonu maandag 14 februari 2011 10:57

Op donderdagavond 24 februari zal Gert-Jan Segers, directeur van het WI, in Leiden een lezing verzorgen in de reeks 'God anno nu'. Over kerk en staat, geloof en politiek.


---

De scheiding tussen kerk en staat is volop in discussie. In Amsterdam zijn pittige debatten gevoerd over de vraag of religieuze organisaties wel subsidie mogen ontvangen. En of Youth for Christ wel de meest aangewezen organisatie is om het jeugdwerk in de Amsterdamse Baarsjes uit te voeren. Ook landelijk is het de vraag wat de scheiding tussen kerk en staat betekent voor bijvoorbeeld de rol van de overheid bij de start van een imamopleiding en bij de weigering van een katholieke priester om de hostie aan een homoseksueel te geven. Er gaan zelfs invloedrijke stemmen op - zoals die van de Leidse rechtsfilsoof Cliteur - die stellen dat het geloof in een enkele God zelfs bedreigend is voor een vreedzame samenleving en voor onze de liberale democratie. Het zou veiliger zijn om geloof maar helemaal buiten de deur van het publieke domein te houden. In deze lezing wordt ingegaan op de rol van de kerk en christenen in de politiek en op de scepsis ten aanzien van de verbinding tussen geloof en politiek.

De scheiding tussen kerk en staat is volop in discussie. In Amsterdam zijn pittige debatten gevoerd over de vraag of religieuze organisaties wel subsidie mogen ontvangen. En of Youth for Christ wel de meest aangewezen organisatie is om het jeugdwerk in de Amsterdamse Baarsjes uit te voeren. Ook landelijk is het de vraag wat de scheiding tussen kerk en staat betekent voor bijvoorbeeld de rol van de overheid bij de start van een imamopleiding en bij de weigering van een katholieke priester om de hostie aan een homoseksueel te geven.

Er gaan zelfs invloedrijke stemmen op - zoals die van de Leidse rechtsfilsoof Cliteur - die stellen dat het geloof in een enkele God zelfs bedreigend is voor een vreedzame samenleving en voor onze de liberale democratie. Het zou veiliger zijn om geloof maar helemaal buiten de deur van het publieke domein te houden.

In deze lezing wordt ingegaan op de rol van de kerk en christenen in de politiek en op de scepsis ten aanzien van de verbinding tussen geloof en politiek.

Donderdagavond 24 februari van 19.30 tot 21.00 uur zaal 011, Lipsiusgebouw (1175), Cleveringaplaats 1, Leiden

Meer informatie over de avond én over de hele 'God anno nu' serie kunt u hier vinden

Wetenschappelijk Instituut