Gemeente Oldebroek


Schilderijententoonstelling "Noordeinde in 90 portretten"

Beeldend kunstenaar Anna Kloth schilderde drie jaar lang 90 portretten van inwoners uit Noordeinde: een visie op het leven van mensen in een van oudsher rustiek boeren - en vissersdorp.

Op zaterdag 12 februari 2011 werd de tentoonstelling "Noordeinde in 90 portretten" in dorpshuis 't Noorderhuukien om 16.00 uur feestelijk geopend door wethouder Veldhoen van de gemeente Oldebroek. De tentoonstelling is tot 19 februari te zien in het dorpshuis en verhuist daarna voor een week naar het gemeentehuis van Oldebroek. Van 21 tot 25 februari is de tentoonstelling te bezichtigen op het gemeentehuis.

In deze tentoonstelling wil beeldend kunstenaar Anna Kloth haar verbondenheid uitdrukken met de mensen van Noordeinde. In 90 portretten heeft ze de markante eigenheid van de Noorder zichtbaar gemaakt. Anna Kloth tekent al haar leven lang portretten, omdat het haar mateloos boeit om iets van de ander te treffen in een portret.

Je kunt hier altijd ver kijken. De Noorder is getraind in "alles zien."

De oudere mensen van Noordeinde praten nog altijd over "ik ga even naar zee", als ze het hebben over het tegenwoordige Veluwemeer/Drontermeer. Iets van het oorspronkelijke leven aan de Zuiderzee heeft het dorp nog behouden. Anna: "Je kunt hier altijd ver kijken. De Noorder is getraind in "alles zien, bijvoorbeeld een klein kievietskuiken dat wegvlucht tussen de grassprieten". De verbondenheid van de Noorder met het landschap heeft Anna verbeeld in een schildering op een verplaatsbaar doek dat over de portretten heen hangt.

Er kan veel in dit dorp mits je respect hebt voor ieders eigenheid.

Anna Kloth kwam 26 jaar geleden in Noordeinde wonen. Vanaf het eerste moment dat ze in dit dorp kwam - voor het begeleiden van een stage in het dorpsschooltje- , was ze verkocht. Naast de mooie ligging van het dorp vond ze de mensen verrassend vriendelijk: "..ze staken al hun hand naar me op terwijl ze me nog helemaal niet kenden".

Een andere reden voor de tentoonstelling is het in snel tempo veranderen van het dorp door nieuwbouw, de treinverbinding met Lelystad en oprukkend Kampen. Deze tentoonstelling houdt het leven in Natuur en Vrijheid voorlopig springlevend!

Nadere informatie: Anna Kloth, Zomerdijk 52, 8079 TL Noordeinde, Telfoon (0525) 621820 begin_of_the_skype_highlighting (0525) 621820 end_of_the_skype_highlighting.