Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Holland Colours winnaar Award SNPI

14 februari 2011 - 10:06

Holland Colours wint de Award voor het meest duurzame aandelenplan voor werknemers 2010!

Donderdagavond 10 februari 2011 vond het jaarlijkse SNPI-diner plaats in hotel Des Indes in Den Haag. Het SNPI organiseert jaarlijks een besloten diner voor een dertigtal gasten bestaande uit vertegenwoordigers van ondernemingen met financiële werknemersparticipatie, adviseurs en wetenschappers als dank voor de inzet voor en betrokkenheid bij een meer financieel participatief klimaat voor werknemers in Nederland.

Dit jaar heeft het SNPI voor het eerst een Award uitgereikt. De Award voor het meest duurzame aandelenplan voor werknemers is gewonnen door Holland Colours uit Apeldoorn.

De Award wordt toegekend op basis van de negen algemene principes van het Nederlands Model voor Duurzaam Aandeelhouderschap door Werknemers. Het Nederlands Model is in 2010 ontworpen door een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van ondernemingen met bedrijfsbrede financiële participatie, adviseurs en wetenschappers en de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI). De Award wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse onderneming met een aandelenplan dat voldoet aan de richtlijnen van dit Nederlands Model. De negen algemene principes van het Nederlands Model zijn terug te lezen op www.snpi.nl. Op de website bestaat ook de mogelijkheid om een digitale versie van het Nederlands Model te downloaden en/of een gedrukt exemplaar bestellen.

Holland Colours heeft de Award 2010 gewonnen op basis van de principes van het Nederlands Model. Doorslaggevend daarbij was dat het idee om werknemers mede-aandeelhouder te maken al bij de oprichting van Holland Colours eind jaren 70, een belangrijk uitgangspunt is geweest. Medewerkersparticipatie wordt bedrijfsbreed toegepast en is toegankelijk voor alle werknemers met een vast dienstverband in binnen en buitenland. Ondanks het feit dat Holland Colours een beursgenoteerde onderneming is, heeft zij de zeggenschap voor de werknemers met aandelen op een mooie manier vormgegeven door hun belangen te bundelen in Holland Pigments BV, de grootste aandeelhouder van Holland Colours. Binnen Holland Pigments zijn zogenaamde HP Officials (Holland Pigments Officials) aangesteld, die de belangen behartigen van de lokale medewerkers / aandeelhouders. De communicatie intern en extern over het aandelenplan van Holland Colours is buitengewoon zorgvuldig en goed georganiseerd. Zo is er voor de medewerkers / aandeelhouders veel informatie over werknemersparticipatie te vinden op het Holland Colours intranet. Daarnaast is er voor de eigen werknemers een mooi vormgegeven, overzichtelijke, maar vooral informatieve brochure opgesteld.

Het SNPI feliciteert Holland Colours met het winnen van de Award 2010!

Henri Jacobs - Holland Colours, Pascale Nieuwland - SNPI, Astrid Eikelenboom - Holland Pigments