Provincie Noord-Holland

Provincie pleit voor nakomen afspraken natuur en recreatie in Den Haag

14 februari 2011 -

Gedeputeerde Bart Heller is, net als ILG-gedeputeerde Rob Meerhof en de rest van Gedeputeerde Staten, faliekant tegen de enorme bezuinigingen op natuur en recreatiegroen van ruim 60 procent waartoe het kabinet heeft besloten.

Door deze bezuinigingen kunnen lopende projecten niet worden afgemaakt en komt het beheer van bestaande natuurgebieden ernstig in gevaar. Heller wil dat staatssecretaris Bleker in overleg met de provincie naar oplossingen zoekt. Dat gaf hij donderdag 10 februari aan tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer over de gevolgen van het Kabinetsbeleid voor natuur, waar hij pleitte voor de natuur- en recreatieprojecten in Noord-Holland.

Inzet voor de provincie is dat gemaakte afspraken worden nagekomen, zodat projecten waar provincie en haar partners al veel tijd en energie in hebben gestoken, door kunnen gaan. Nu staan veel projecten stil door de aangekondigde rijksbezuinigingen en de door het Rijk eenzijdig opgezegde afspraken. De provincie wil niet dat hier de stekker uit getrokken wordt. Heller maakte de Kamerleden duidelijk dat het daarbij niet alleen gaat om natuur, maar ook om recreatieprojecten en kavelruil voor de landbouw. "De provincie pakt de realisatie van natuur en groengebieden meestal gebiedsgericht aan. Dat betekent dat we niet alleen nieuwe natuur maken, maar tegelijkertijd proberen om de landbouwstructuur en recreatiemogelijkheden te verbeteren en combinaties zoeken met bijvoorbeeld waterberging. Door de Rijksbezuinigingen op natuur en recreatiegroen, liggen nu ook die andere zaken stil. Een veelvoud aan investeringen in het landelijk gebied dreigt zo verloren te gaan."

Aan de leden van de Tweede Kamer is een notitie aangeboden, waarin op de situatie in Noord-Holland wordt ingegaan.

---