Vrije Universiteit Amsterdam

14 februari 2011

Prof. dr. Ferenc Postma fellow bij Bijzondere Collecties UB VU Protestantse boekcultuur meer in de schijnwerpers

Met ingang van 2011 is prof. dr. Ferenc Postma als fellow verbonden aan de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het fellowship is bedoeld om de bijzondere collecties, bestaande uit bijvoorbeeld handschriften engedrukte werken van voor 1900, beter zichtbaar te maken en het gebruik van de collecties in onderwijs en onderzoek te stimuleren. Postma richt zich op één van de belangrijke speerpunten van de Bijzondere Collecties, het Nederlandse protestantisme in een brede internationale context. Vanwege zijn expertise zal Postma zich vooral bezig houden met de protestantse boekcultuur, in het bijzonder de Hongaars-Nederlandse culturele betrekkingen.

Het fellowship is verbonden aan het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur van de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit. Het wordt aangegaan voor twee jaar, met de mogelijkheid van een jaarlijkse verlenging tot een maximum van vijf jaar. De activiteiten van de fellow zullen onder meer bestaan uit het geven van lezingen, het bijdragen aan tentoonstellingen en symposia en culturele activiteiten voor een breder publiek.

Prof. dr. Ferenc Postma, geboren uit een Hongaarse moeder en Friese vader, was tot aan zijn pensionering in 2010 verbonden aan de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 1997 is Postma tevens professor extraordinarius aan de Károli Gáspár Ref. Universiteit te Budapest (tot 2015), met als leeropdracht: "Historische, intellectuele betrekkingen tussen Hongarije en Nederland" (als onderdeel van Hongaarse kerkgeschiedenis). Aan deze universiteit promoveerde hij in 1995 (summa cum laude) op een proefschrift getiteld "Auf der Suche nach akademischen Drucken von Franeker (1585-1811) in den Spuren der Peregrinatio ungarica".