Gemeente Zutphen

achtergrond en aanpak

een aanpak kerntakendiscussie toe

De gemeente Zutphen krijgt fors minder geld van het rijk terwijl de uitgaven niet minder worden, maar eerder meer. De economische crisis heeft ook geen goed gedaan aan onze financiële situatie. Je ziet deze ontwikkeling ook bij andere gemeenten. Het huishoudboekje moet echt in balans komen, om ervoor te zorgen dat we de goede dingen voor de mensen in onze gemeente kunnen blijven doen. Het is duidelijk dat er vanaf 2012 een structurele bezuiniging nodig is die oploopt tot 12 miljoen euro in 2015. Het gevolg is dat we in onze totale uitgaven moeten snijden.

Het gaat dus om een omvangrijke en moeilijke bezuinigingsoperatie die om ingrijpende keuzes vraagt en die tot veranderingen in en voor de Zutphense samenleving leidt. Er zal minder subsidiegeld beschikbaar zijn en een aantal activiteiten zal verminderen of zelfs wellicht moeten stoppen. En de rolverdeling in de samenleving verandert; de gemeentelijke overheid komt wat meer op afstand te staan en er wordt tegelijkertijd meer een beroep gedaan op de inzet en betrokkenheid van u als inwoners en organisaties. Het is dus onvermijdelijk dat deze operatie pijn gaat doen.

Het onderwerp houdt inmiddels veel mensen bezig, dat merken we uit reacties die in de media verschijnen en die we zelf krijgen. Het geeft aan dat mensen zich betrokken voelen bij de Zutphense samenleving en ook dat er een groeiend besef is dat er het nodige gaat veranderen.

We moeten gebruik maken van de creativiteit, de informele benadering en positieve insteek die de Zutphense samenleving karakteriseren. Samenwerken is daarbij het sleutelwoord. Dat woord hoorden we ook vaak vallen in het stadsdebat

Het geeft aan dat het besef er is dat we elkaar nodig hebben om de kernwaarden van onze Zutphense samenleving overeind te houden en te versterken. Dat geeft vertrouwen in de toekomst. We rekenen dan ook op uw inbreng!

Kerntakendiscussie

De gemeenteraad heeft in november van het vorig jaar besloten om een kerntakendiscussie te houden om tot keuzes te komen. Een discussie die gaat over de taken en uitgaven van de gemeentelijke overheid. Hoe en waaraan geven we het geld uit? Hoe zorgen we ervoor dat we met minder geld toch blijven investeren in zaken die we als samenleving belangrijk vinden? Waar blijven we ons als gemeentelijke organisatie voor inzetten, wat gaan we niet meer doen en tegelijkertijd hoe kunnen we dingen anders en slimmer doen? In de gegeven omstandigheden is het belangrijk dat inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties, medewerkers van de gemeentelijke organisatie, het college en de gemeenteraad er met elkaar het beste van kunnen en willen maken. Met als doel om de juiste keuzes voor de toekomst te maken.

Zutphense aanpak

Zutphen is niet de enige gemeente die een forse bezuinigingsoperatie moet uitvoeren. Ook de omliggende gemeenten staan voor forse bezuinigingen. De aanpak verschilt per gemeente. De Zutphense gemeenteraad heeft duidelijk uitgesproken het voortouw te willen nemen. Daarom heeft onze gemeenteraad er in meerderheid voor gekozen dat we eerst zelf een voorstel uitwerken en het daarna bij u toetsen. Als college hebben we van de raad op 16 december 2010 de opdracht gekregen met een bezuinigingsvoorstel te komen. Onze ambtenaren zijn daar nu volop mee bezig en gaan daarvoor ook in gesprek met verschillende organisaties.

Uitgangspunten

De politieke fracties hebben aan het college een richting meegegeven hoe we de totale bezuinigingsopgave van 12 miljoen euro kunnen verdelen over de verschillende programma's zoals, sport, welzijn en gezondheidszorg, onderwijs, kunst en cultuur, economie en toerisme. Daarnaast heeft de raad ons een aantal Zutphense uitgangspunten meegeven, de zogenoemde kernwaarden. Die kunnen als volgt beschrijven:
* Mensen die het sociaal of financieel echt moeilijk hebben, willen we ontzien.

* We hebben en houden zorg voor en om elkaar.
* We willen op een breed terrein ook een duurzame gemeente zijn en bekend staan als een gemeente die aandacht heeft voor kunst en cultuur.

* Een gemeente die in de toekomst leefbaar en aantrekkelijk blijft voor inwoners, ondernemers en toeristen.

Volop gelegenheid voor uw creatieve inbreng

In december 2010 heeft de raad ingestemd met ons voorstel hoe we de kerntakendiscussie willen aanpakken, namelijk in drie fases:
* In de eerste fase werken we het bezuinigingsvoorstel uit. (deze fase loopt vanaf van januari tot 10 maart 2011)
* In de tweede bent u aan de beurt en doen we graag een beroep op uw creativiteit om mee te denken over het voorstel. (deze fase begint op 10 maart en duurt tot 28 april)

* In de derde fase krijgt de gemeenteraad de lastige taak om een beslissing te nemen. (deze fase begint op 28 april en eindigt op 31 mei van dit jaar)

Op 10 maart ligt er een compleet voorstel met uitgewerkte bezuinigingsideeën per programma. Is er dan nog wel gelegenheid voor creatieve ideeën en dus inbreng in het voorstel? Een vraag die we nu regelmatig horen en die in het stadsdebat van 8 februari ook nadrukkelijk naar voren kwam. Het antwoord op die vraag is wat ons betreft, volmondig: JA!

We willen graag weten hoe u over het voorstel denkt en staan open voor andere ideeën en suggesties waarmee we de benodigde bezuinigingen van 12 miljoen euro kunnen halen. Daarom nodigen we u van harte uit om te reageren. En dat kan op verschillende manieren.

Digitaal via info@zutphen.nl en binnenkort via een online ideeëformulier. Daarnaast gaan we als college in gesprek met vertegenwoordigers van organisaties en gaan we de wijken in om met u van gedachten te wisselen. Deze zogenoemde raadpleegperiode eindigt op 8 april. Dan werken we een definitief voorstel uit op basis van de reacties en suggesties die zijn gedaan. Uiteraard geven we daarin aan wat we met alle reacties hebben gedaan.

Dan is het aan de raad om tot besluitvorming over te gaan. Ook in deze, derde fase, heeft u volop de gelegenheid uw mening te uiten, dit keer gericht aan de gemeenteraad. Hoe dat in zijn werk gaat publiceren we via de website en gemeentenieuws. De besluitvorming in de raad staat gepland op 31 mei 2011.

We zien uit naar uw ideeën en reacties!

Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen,

Arnold Gerritsen (burgemeester) en Eri Willeumier (wethouder financiën).