Gemeente Almere

Genias toont kracht ICT bij Economische Ontwikkeling Almere

14-02-2011

genias crop.JPG (111.5K) Wethouder Ben Scholten, Economische Ontwikkeling, ontving vrijdag 11 februari virtueel een Roadmap voor Desktop Grids bij het Almeerse bedrijf Genias Benelux. Het bedrijf is partner in het Europese project Contrail. Dit project zoekt naar oplossingen die niemand ter wereld nog gevonden heeft, namelijk: moeiteloos wisselen tussen verschillende internetclouds.

Cloud-computing (het Contrail Project) is het via internet beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens en is een voortzetting van de ontwikkelingen in AlmereGrid. Ben Scholten en Henk Weyschedé, directeur van het Economic Development Board Almere, onderkennen de kansen die Contrail/AlmereGrid voor het lokale bedrijfsleven met zich meebrengt. Ben Scholten: "Helemaal mooi wordt het als de ontwikkelingen in het cluster ICT en Media ook de ontwikkelingen in de andere clusters van het Economisch Offensief Almere Werkt gaan versterken." Volgens Henk Weyschedé biedt deze nieuwe technologie innovatieve organisaties mogelijkheden om met minder investeringen sneller op marktontwikkelingen in te spelen. Daarnaast kan verwacht worden dat nieuwe bedrijvigheid met cloud-diensten ontstaat, zodat ook niet ICT-gespecialiseerde bedrijven kunnen profiteren van 'de cloud'.

Roadmap

Ben Scholten ontving de Roadmap voor Desktop Grids virtueel, via een live-video verbinding uit handen van prof. dr. Péter Kacsuk, hoofd van het Laboratory of Parallel and Distributed Systems van het Computer en Automatiserings Onderzoeksinstituut van de Hungarian Academy of Sciences. Deze professor stond aan het hoofd van de onderzoeksgroep die de Roadmap heeft ontwikkeld.

AlmereGrid kan als stads-supercomputer een significante rol spelen als krachtige rekenbron in cloud-omgevingen. De Roadmap beschrijft hoe desktops (de PC's op de bureau's bij mensen thuis en op het werk) op een zinvolle manier deel kunnen gaan uitmaken van een grid c.q. cloud.