Gemeente Dirksland


Stuurgroep Herindeling: samen voor één nieuwe gemeente

De Stuurgroep Herindeling heeft in haar vergadering van 10 februari jongstleden de intentie uitgesproken om gezamenlijk te willen blijven werken aan de uitvoering van het plan van aanpak, waarmee de gemeenteraden van Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee hebben ingestemd. De stuurgroep roept tevens op om gezamenlijk een maximale inspanning te leveren om te komen tot één nieuwe gemeente.

De stuurgroep vergadert maandelijks en bestaat formeel uit vier burgemeesters en vier wethouders van de gemeenten op het eiland. De vier gemeentesecretarissen zijn bij de stuurgroep aanwezig als vaste adviseurs. De secretaris van het ISGO en de directeur van het Binnenhof schuiven als adviseurs bij de stuurgroep aan, als er onderwerpen op de agenda staan waarvoor specifiek advies van hen nodig is of als de onderwerpen van zoân belang zijn voor de eigen organisaties dat aanwezigheid gewenst is.

Op 13 oktober 2010 hebben Provinciale Staten het herindelingsadvies vastgesteld. Hierin is gekozen voor het samenvoegen van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee tot één gemeente. Op basis van de Wet algemene regels gemeentelijke herindeling (Wet Arhi) wordt van de vier gemeenten verwacht dat zij in onderling overleg zorgen voor het tijdig treffen van voorzieningen, om te komen tot deze nieuwe gemeente.

Het gemeentebestuur van Goedereede heeft een ander toekomstperspectief voor ogen dan de besturen van Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. Eén ambtelijke organisatie en twee besturen zijn naar het oordeel van de drie gemeenten geen uitwerking van het besluit van Provinciale Staten. De gemeente Goedereede heeft aangegeven bestuurlijk en ambtelijk niet meer deel te nemen aan het Arhi-proces.

De overige leden van de stuurgroep betreuren deze beslissing van Goedereede ten zeerste en benadrukken nogmaals gezamenlijk te willen werken aan één eilandelijke gemeente. De stuurgroep benadert de Commissaris van de Koningin voor een overleg over de actuele situatie. Â