Inspectie Verkeer en Waterstaat



Negentiende-eeuwse medische boeken naar Maritiem Museum Rotterdam

Nieuwsbericht | 14-02-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft een twintigtal medisch maritieme handboeken uit de negentiende en twintigste eeuw geschonken aan het Maritiem Museum Rotterdam.

Bij de stukken zit ook een monsterboekje uit de jaren zestig. Adviseur medische zaken Leo van Setten en medisch adviseur Tom Mutsaerts van IVW/Scheepvaart droegen de medische boeken op maandag 14 februari over aan hoofd collecties Jeroen ten Brugge van het Maritiem Museum Rotterdam.

Overdracht medisch maritieme boeken

Leo van Setten (IVW), Jeroen ten Brugge (MMR) en Tom Mutsaerts (IVW)

De medische maritieme boeken bevatten informatie en lesstof op geneeskundig gebied. Deze handboeken geven een beeld van de stand van zaken op medisch gebied en de ontwikkeling daarvan in de negentiende en twintigste eeuw. Medische handboeken zijn voor de kapitein als verantwoordelijke voor medische zorg aan boord van belangrijke waarde. Een kapitein kan tijdens een reis tegelijkertijd verpleegkundige, arts en tandarts zijn.

In het monsterboekje uit de jaren zestig staan data van keuringen en reizen van de opvarende vermeld en heeft de vorm van papieren paspoort. Net zoals het rijbewijs en de ID-card is het monsterboekje van vandaag de dag vervangen door een soort creditcard.

De IVW/Scheepvaart ziet toe op de veiligheid aan boord van schepen. Veiligheid aan boord van schepen is mede afhankelijk van een bemanning die lichamelijk en geestelijk in staat is om alle noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. De medisch adviseur scheepvaart, een arts met maritieme deskundigheid, adviseert de scheepvaartafdelingen van de IVW en assisteert de beleidsdirectie van het Directoraat Luchtvaart en Maritiem van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het Maritiem Museum Rotterdam is opgericht in 1874 en daarmee het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. De basis van de collectie werd in 1852 gelegd door Prins Hendrik (1820-1879) en telt nu meer dan een half miljoen objecten. Door de kwaliteit van deze objecten, die een periode van ruim vijf eeuwen beslaan, behoort het museum tot de top van maritieme musea in de wereld.